[retaker]再戰2020既你地依家過成點?

970 回覆
8 Like 1 Dislike
你係咪真係巨龍
一直都係到,你睇返個會員no.咪得囉,見轉咗個名無人認得咪轉返,我見今年都無乜post講retake,咪留係到吹水好,答嘢好
我唔係問你呢樣呀
就快到二月底,眨吓眼又就快考,大家把握時間,我過埋依個禮拜都開始煩project assignment,未必咁得閒覆得咁詳細,溫咗幾多嘅信自己就得,未夠皮嘅就好狗衝,嚮往下入U嘅生活,ff下過咗依關人生多美好,都係我舊年嘅動力
同你講巨又話要圖
點解你之前突然會入呢個帖
本身識樓主?
唔識,見自己retake得叫幾成功,又叫到個post咪入嚟囉,有時你無心插柳柳成陰,一句小小嘅提點就可以改變好多嘢,我本身叫做dse炒咗粉,同ot大纜都扯唔埋,都覺得自己係無可能係單機一日溫六個鐘嗰啲人,諗住死死氣入hku engine囉,個個炒咗粉都係要讀水泡架啦,點知啲陣係間補習社度做嘢,未放榜嗰陣個老細話佢當年就係無入水泡去讀教大(嗰陣未係大學),先無後悔,我一開始聽都無乜嘢,不過好神奇地真係越諗越唔份氣,唔通我要讀又唔開心,做嘢又做到隻狗咁,咁有掙扎過讀唔讀sssdp個東華ot,結果揀嗰陣都係填咗engine A1(比我填多次會填sssdp),咁最後一係engine一係唔讀,咪把心一橫retake囉
我見今年都無乜post講retake,咪留係到吹水好,答嘢好

唔睇人講野既佢係19retaker嘛
好似呀 我個陣a1 rd a2 mls 就係掙扎緊a3 hku定東華rd
最後就入左hku
咁幾十頁我都唔係好記得大家講過乜,太多嘢,無所謂啦
咁大家二十幾分有嘅struggle就係,到低我死死氣去水泡,定賭一鋪(retake/入出到嚟未必夠人搶嘅專科)
好似越黎越少人係呢個post出現
17年dse 想retake 中文讀中文master
當年係125*4 拉翻3
唔知有冇機上4
升u之後字都唔寫多個
中文系?
再駁pgde
依家有psc 二甲 所以d人叫我搏下中文系master
不過話考左dse 會再容易入d
都開咗好耐,本身樓主都無諗住可以講到依到啦
我意思係 拎4夠咩
有冇minor中文個啲
識人末代al 中化拎a先上到去不過佢ug唔係讀文科
我同巨龍會一直係到
master真係太遠無乜研究,亦都唔知點解你會想教中文,不過以retake dse嚟講,中英係殺手,最簡單嘅解釋係語文主要浸返嚟,以你大學唔係讀中文計,你有嘅嘢又唔會話少咗好多,不過同考dse嗰陣比會有差距
再睇返你個分係125*4,可以話最考到中文能力嗰兩份卷你都唔掂,主要係靠綜合拉 ,説話都好多變數,仲有依家仲有教席咩?
咁其他嘢我才疏學淺,未必啱嘅,不過想唔點prep或者prep少少去retake dse中文,就夠膽講唔好抱咁大期望
可能臨考開多個post會多啲人入嚟圍爐嘅,雖然嗰陣得返加油可以講
讀書讀到咁真係好撚癡線...
好似隔離都有個post可能呢到個名改得唔好

講起我到宜家都未開始溫中文
淨係知條curve好低
我上年範文得12分 最後都負碌拎到個5返黎
有少少後悔冇溫範文
不過卷一佔唔多weighting就係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞