[retaker]再戰2020既你地依家過成點?

970 回覆
8 Like 1 Dislike
想問教科書既練習係咪唔洗做,只做past paper 就夠,好似冇乜時間做書咁
有乜好恥笑
一定做左PP先
行有餘力先挑戰教科書D exercise (除非你未清concept)
樓主19DSE雞,但17年就已經有連登AC
我會用ce清concept,dse做個marking scheme嘅感覺出嚟,書嘅多數出得參差,我就retake好開頭八九月嗰陣先做下本書同之前補過習啲題目,依家就真係唔建議,比到盡咪做買返嚟啲mock卷,不過有啲mock都虧虧地
我依家做緊CE 卷
點睇aristo手頭上有幾份
isp email
同屋企兄弟姊妹一齊用所以有啲post唔係我開的
sor 我phy都係9讀,更加唔知出面啲mock係點,不過以你依個時間點嚟講,ce+dse夠啦
記得永遠dse>ce
因為我dse我手頭上有既年份做曬,我有幾年都係網上搵唔到
做咗第二次未?
唔係全部都有做第二次,只係2017年做左三次,我有mark 低我錯既題目,我應該再做既話會做個堆題目
可以考慮下做埋未做嗰啲,兼且mark低mistakes(常犯careless+misconception etc),用嚟最後幾日溫
Retake 升左五分,都係入唔到u,再讀asso,入左三大
咁一定有人比retake更適合asso,都係睇下邊條路更啱自己
同埋十分上十五分,同十五分上二十分係完全兩個概念
如果physics ga話就補cw sham la
利申:retake 完3 -》5*
差一分 又有u讀 選擇左去體驗u life
如果只係想入U,asso會係幾好嘅選擇,不過當然有好多考慮,至少asso有人陪自己奮鬥,唔會一舖過
2017 B5 14分入Asso
2019 見Asso GPA唔過3就retake 升8分(某啲U當10分)入咗非三大
2020 tritake 1科未讀過嘅科(唸緊quit u)
宜家讀咩,諗住轉咩科?
retake re到變左裝修佬
文社科
唔轉科了,只係想入三大
不過萬一Tritake完都係非三大就應該唔quadtake
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞