[retaker]再戰2020既你地依家過成點?

970 回覆
8 Like 1 Dislike
唔好retake 真心 哂時間 18年DSE英文肥左 retake 諗住直上U 點知19年英文都係得2 自問個一年每日至少溫6個鐘書 好認真 但係都係得2炸 依家讀緊HD year1 玩nonjupas 依家已經offer la 咁多位何不直接ASSO HD year 1俾多少少心機 考好少少就已經有Offer啦 retake 搏晒老命咁都係2
唔係科科都hd/asso上得返去架嘛
只可以話有人唔啱,唔會叫全部人都唔好,理性討論下
1. 我讀一年可以上返U,學費都唔使比,時間上唔係大問題
2. 如果你係炒英文咪一邊asso加考英文囉,無人唔比你咁做,得罪講句,我就唔知你一日溫乜嘢英文六個鐘咁巴閉,從來dse語文2->3都係預唔得多過得,因為係底子問題,除非你真係失手
3. 有人唔份氣,想邊度跌低邊度起翻身
4. 有好多科asso係好難升到,我見依到好多人都aim high
5. 我同意asso係要考慮,不過就唔係嗰啲讀唔成書就係咁話返讀書無用嗰啲道理,唔適合你可以適合其他人
巨龍巴好有心
我minor 常識
黎唔切minor 中文了
有個dse神技,記得幫阿婆執橙,做多啲善事,mc都撞啱多幾條
sem1停課之前都有出去玩 依家開始掛住個啲日子
我依家咁無得出街法同隔離都無乜分別
做past paper對完錯得多個人頹曬求安慰
起碼唔係考dse對完錯得多個人頹曬
仲有時間!!
今日做緊a level唉唔想溫書
加油加油加油
咁你係careless先錯定真係唔識先
Reading揀B1
Writing背範文,考個陣最好揀social issue/debate
Listening 試下操多啲卷,主要操part A
雖然英文成績唔太好,不過自己學校都有唔少英文勁人,我有好多位唔同意樓上
reading絕對唔同意做B1,B1 max 係4,其實你揀得B1都唔方會攞到接近滿分拎4,咁攞3我做B2都有啦,我就諗唔到乜嘢人要做B1
writing的確建議做説明文議論文比較有format跟嘅,背範文定句子定vocab自己諗啦,我就覺背完唔太用得出嚟,頂盡係用到下vocab
listening part A就係要操嘅,不過聽唔切就聽唔切,點解唔係做多啲寫文嗰part?
咁佢又唔係真係retake入U,又拉唔到條curve,係精益求精啫
mechanics好撚難
當初真係好唔中意physics
但如果aim 3嘅話會吾會b1會比較好?
希望能夠順利考到試,依一兩日唔知點解會驚自己因為親戚連累而強制隔離14日,結果冇考到,太杞人憂天
我會話 3既水平既人 大家都好穩陣會係b1拎到三十幾分
你如果一個唔覺意衰左就渣都冇
反而b2短答 tf mc個啲比一樣水平既人做好少少就已經係返度 分分鐘4都唔係問題
所以點都係go for b2
上面分數係講緊paper1
paper3個道理都係大同小異
唔應該去define任何科做「廢科」
調整下心態 自己先會讀得開心d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞