揭穿中共間諜第一擊 - Stormtrooper白兵 (YOUTUBER-政治KOL)

857 回覆
205 Like 235 Dislike
今次區選其實令好多人露出孤狸尾巴,我嘗試用我理解去一一揭穿佢地真面目

要理解乜野係中共間諜,如何滲透社會各階層。

先睇呢條LINK,中共間諜向澳洲政府投誠。
https://lihkg.com/thread/1746632/page/1

內文題到︰
在台灣,王先生表示他的情報部門正在與媒體高管聯繫,以影響台灣的政治制度,這是北京企圖推翻向對她有敵意的候選人(包括蔡英文)(Tsai Ing-Wen)系統性選舉干預運動一部分。 他說他的行動支持了總統候選人韓國愉 (Han Kuo-yu)。

他負責協調一支“網絡軍”以轉移政治見解,這與俄羅斯在美國大選中的網絡干預行動類似。 “我們在台灣的工作是我們最重要的工作–由滲透媒體,廟宇到基層組織”
====================================================================

當中最容易令你中計,就係先扮同路人,先取得你信任,對佢既認同,想大家一齊進步,表面係中立教大家要獨立思考,其實過程不斷分化及妖魔化佢目標既人物或團體,灌輸錯誤價值觀 (例如建制係仆街嫁啦但泛民班友其實仲賤格,減低你對敵人既負面感覺,斯德哥爾摩化地去令你諒解及減低對敵人既仇恨),最佳例子就係教你用「真小人,偽君子」去辨別是非及所謂政治觀,同你講壞人至少有原則,光明正大去賣港,而你識認識既同路人就係披住羊皮既狼,笑騎騎放毒蛇背後插你一刀,教識你咩係政治醜陋人性陰暗面,表面不斷同你講「中立」,其實評論非常有主觀立場,去轉移你對政治同一般主流唔同既見解。

有投資既朋友都應該認識末日博士羅家聰,佢一向敢言唔會因為做中資機構而有所避忌,最近10月被辭職後,外國金融時報訪問佢制造熱話,及後佢係大紀元訪問中對中國管治香港既睇法就咁講 (只需要睇最後兩分鐘)
https://youtu.be/cE7IWtq97pw?t=618
中共2003年起不停向年青人推行國民教育,但係2014年雨革後發現係香港跟本無可能洗腦,英國人170年既管治改變左香港呢一代人既機因。
香港有資訊自由,跟本洗唔到腦。既然強行洗腦唔WORK,咪用另一種方式。

中共師承俄羅斯,幾十年以黎不斷從事間諜滲透既工作,唔好以為間諜就好似007個種特務外表,一位成功既間諜係會滲透到你生活任何一部份唔比你發現,而近年興起既YOUTUBER KOL就好成功及容易地吸納一大批觀眾去收睇,所以用KOL身份向香港年青人灌輸思想教育係一套既理想又容易既方式,近年黎講「陳怡」就係一個係中共角度好成功既例子。而家我就要講「白兵」點樣去慢慢滲透洗腦轉移你對政治既見解。

講真無人一出世就明白咩係政治,話題亦非常沉悶,要令年青人對政治產生興趣,就先以年青人最喜愛最吸引既題材開始,「AV史上最悲慘女優」呢個既冷門但又新鮮同時令人充滿好奇既一個題材,處女出海第一條片就成功吸引到112萬次點擊,非常聰明既手法去吸納大量訂閱,足夠令佢可以實行下一步計劃。

之後出片題材離不開常識,社會問題再去到解釋政治,目的就係做你政治既啟蒙老師,對佢產生信任,認同,甚至祟拜,再灌輸你傳統政治家既醜陋 (呢個係主要目的),當你信任一個人你會比佢過往講既正確言論去影響你對歪理既判斷,合理化錯誤訊息。我用番佢成日攻擊劉細良既例子去描述,就係用99%既道理去掩飾1%既致命邪惡歪理..(但佢鬼有99%,最多得80%道理20%歪理)
其實呢D橋段睇卧底電影都睇得多,做卧底滲透,對方一定叫你試下落手殺自己人去證明自己唔係卧底,當你聽到白兵既言論思考對與錯既時候,就好自然會回想白兵都有出片一齊數臭港共及中共既不是,揭發逃犯條例通過既後果,智能燈柱既陰謀,你會比呢D 過去行為去左右判斷,講到尾,話明間諜梗係同你同聲同氣,到最後關鍵時刻先出賣你(區議會選舉夠唔夠關鍵?)。
講左咁耐你一定會話所有都係我FF 一廂情願既諗法,咁我就嘗試用佢過往言論去比大家思考下是非黑白,係道理定係歪理。

以下係我求其靠記憶去憶述幾點佢過往言論,大家一齊評下理︰
白兵︰區選無用論,聲稱建制就算大勝,只係從區選中只獲得3-4億既資金,佢地既資金來源係中共維穩費,加上區議會跟本無影響力,所以輸左都無所謂。

反駁︰
十級致命大錯,除左區議員薪金,還有社區資助,仲有最致命既係向中資機構批出天價工程撥款,(5000萬音樂噴泉,16億元朗行人天橋),中資機構獲得巨額工程項目後,再用損款方式損助建制陣型,佢地咁「聰明」呢D無理由唔知啦掛?
另外泛民區議會掌握大權,可以向政府部門機構提出獨立調查等等事項,最重要係將過去比建制控制左22年既貪腐問題撥亂反正,將區選會既方向重回正軌唔再係蛇齋飯糉,對像唔再一面倒係老人家,將資源好好分配回饋番社會,震興社區經濟;另聘請被捕手足,係社區合法推廣濃牆等等等等呢D唔駛我講好多人都提出了。

成日話光復香港,光復香港唔可能一步到位,第一步就係先奪回地區控制權光復十八區,如果有人係關鍵既一刻同你講光復地區無用嫁對抗爭運動對政治無任何影響力,你仲信唔信呢個人呢?

如果因為「白票KOL」成功令自己人(泛民或支持運動既政治素人) 選舉大敗,可想而知香港會失去幾多,淨係呢點夠大錯未?

==================================================
白兵︰無講過叫人投白票,只係強調唔好人地叫你投泛民就投,要觀察區議員是否做實事,區選唔同立法會,只係做地區工作無政治影響,如果你覺得你個區建制派既區議員做得好你可以選擇繼續投佢。

頭盔佬︰曾經聽過有前線手足親口講過其實希望泛民大敗建制大勝。

先反駁白兵︰白兵一直強調話自己無叫人投白票無叫人投建制,呢D真係「語言偽術」,689 D FD,「唔存在叫人投白票」丫嘛,但你個語境,你個方向,唔駛講啦吓話,帶頭盔丫嘛2019年啦你仲當人白痴? 仲CHEAP過毓民同熱狗,又要做又唔敢認。

再反駁頭盔︰前線勇武手足想唔想貶民大敗我就唔知,我只係見到西灣河中槍手足及理大留守既手足都展示渴望投票及呼籲香港人出黎投票,再睇選舉大勝後有冇開民間記招或有前線勇武手足出黎表示對香港人失望? 答案唔駛我講啦,究竟邊個人係度偽造謊言呢?

====================================================
白兵︰11月24日選舉前最後一次直播,一開波比你睇一堆選民登記退回信件既照片,個度聲稱有過百封信,強調對家一直玩緊金手指舞弊種票,叫你地死心,強調呢個遊戲一直唔公平,唯有係體制外抗爭先可以爭取到香港真雙普選真正既民主自治等等。

反駁︰
即係咁講,好似玩LOL 咁,全世界都知大陸既玩家最鍾意就係開外掛,跟本就好唔公平,我想講如果人地開埋外掛都輸比你咁係咪代表你好勁呀,勝出比賽係好有說服力同埋好高既公認性呀? 有邊個唔知對家一直出緊老千,但人地出千都輸比你喎,仲有咩好講呀? 係咪代表民意好堅定好一面倒呀? 成日話「唔係有希望先去堅持,係一直堅持先有希望」,呢句說話最能夠表達前線勇武既心聲啦掛? 如果你見對面出千你放棄,仲講咩要抗爭先希望呀? 咁係咪你跟本係度不停搬龍門,顛倒是非呀?

====================================================
白兵︰11月24日選舉前最後一次直播,一開始係放大泛民香港仔區議員走去搬走ROADBOARD,再係最後半粒鐘不停收臭泛民或其支持者過去做過D乜野出賣人既行為或錯事。

反駁︰
呢個純係我自己睇法,
1.) 首先成日都話揀個LESSER EVIL
2.) 當年泛民仲係左膠底,始終英國人管治香港將街頭暴力抗爭搬入去立法會,同埋社區吸納賢能,總之就係比到希望你,民主派就係比呢D 英國人既政治智慧同方式令一個人無左還擊之力,但回歸後中共一直以謊言制造假像令到民主派繼續相信中國相信共產黨可以接受民主,但一切一切去到2019年6月,年青人用種種抗爭方式去揭開中共中後既面紗,潘多拉盒子已開,所謂希望跟本唔存在,我相信所有人已經醒哂,所以抗爭背景已經好唔同,所有香港人政治覺醒,並開始產生香港人民族既感情。所以你一尾數以前既事係無意思
3.) 泛民就算係過往太平盛世關鍵一刻出賣香港人,但去到一D 大是大非一樣會企番係香港人呢邊去堅守香港人既核心價值,但建制派呢? 如果唔係69, 612, 618, 去到黎明行動,配合學生係犧牲自己生命前途付出血同汗只係為左爭取「比番97年一直過緊既生活方式自由」比香港人,如果唔係佢地出黎用行動反對逃犯條例,我相信今日2019年12月我地已經要明正言順守緊中國所謂佢既法律,同埋明正言順唔駛坐地獄列車唔駛坐洗頭航每日一車車送上去大陸了。

頭盔佬︰我屋企人有兩個有案底,佢家姐去左美國做緊遊說工作

個人睇法︰永遠理虧既時候就搬一D 政治光環出黎為自己比外界質疑既行為解脫甚至攞道德及政治光環,呢點無得FACTCHECK,但成日都講誠信問題,警察同政府講乜野跟本無人會信,而家呢條友你覺得仲有乜野可信?

暫時咁多先..
支持幫推
P 仔扮推
有條片未睇
https://youtu.be/EaTm8vo4nPE

淨係睇topic又唔似係共諜喎..
而且佢FB之前都有區議員問佢介紹手足喎..
睇完
我會覺得佢地係有做野
會好過陳雲
未必係共諜
但佢地講果D野就要自己分析
(其實應該所有野都要自己分析 唔好盲信)
由其是一同泛民有小小關係既
就要屌到佢地永不翻身咁
一陣睇睇再一齊研究下
多謝推post
叫白兵上嚟三口六面講清楚就係啦,佢喺連登有acc
留名詳細睇
個名改咗做美國旗護旗手
佢自己都講唔清
淨係得反問幾時有叫人投白票
我喺反陳雲post同佢交鋒過
比個機會人解釋先,又話鬼
六月個陣美國旗都比人話鬼
一文道破陳雲有幾仆街
https://lih.kg/1765386

#782開始
當中最容易令你中計,就係先扮同路人,先取得你信任,對佢既認同,想大家一齊進步,表面係中立教大家要獨立思考,其實過程不斷分化及妖魔化佢目標既人物或團體,灌輸錯誤價值觀

小心回力標中返自己
https://youtu.be/KYrusqz-_W4

一早回應晒架啦....

唔想比view錢就開ad block 睇啦....
啱 陳雲個人都認為唔係共諜 不過係受 Dunning Kruger effect 影響

以為自己好勁 其實 on99
你係白兵
我唔介意幫你加VIEW, 多我一個唔多, 我只係一個好渺少既網民,唔會睇到自己好有影響力,亦唔係要搏D咩,我只係想揭穿一D我認為有古惑既人KOL 。

睇哂你所謂解釋既片段,其實我都睇哂你長片直播,我就係想睇下你地點解釋,比最後一次機會,唔會妄下定律,你只係用左最慣想既回應手法回應質疑。

1.) 最常用既回應法式,講D唔講D以為好大道理以為好深奧人地唔明唔緊要第日再講....即係無講過, 背後意思係- 認為只係觀眾未夠班未夠了解政治唔了解你地苦心,抬高自己貶低質疑既人既做法,等半信半疑既人最後都係憑你地過往80% 道理去判斷你其實都係導人向善只係無人明白,一句眾人皆醉我獨醒去推翻所有質疑。
同陳雲個D 大包圍方式是但中一樣再無限放大自己功勞無分別,公你贏字我輸總之你其實就係為件事好,保險佬SELL保單其實唔係為個人利益只係幫緊人計劃將來一樣心態。

2.) 經常拋書包式借三國演議去展示自己熟讀歷史熟讀兵法受到網民既負面質疑同戰場上既失誤一樣,兜大個圈去為自己既失誤掩飾,事實係關鍵時刻引導別人做最邪惡既事呢個係確確實實既事實,如果真係係戰場上犯下重大失誤而差D令軍隊潰敗,正常係應該引咎辭職甚至自盡。(自己消失啦)

3.) 最後一段三上尤亞我係三毛POST 回應左,暗示每個人有唔同喜好, 唔同睇法應該受到尊重,實際係小朋友撒賴式回應,甚至當觀眾係傻仔睇AV 用JJ思考,混淆視聽既做法,首先外國有民主所以佢地抗爭受到法律上既保護,同睇AV 唔睇三上可以睇第二個因為人地有得選擇等同有民主選舉,最後點選擇全部都贏,但我地係極權尊制既統治下抗爭當中,唔會有雙贏只有WINNER TAKES ALL。

希望日頭推一推多D人睇到
Dunning Kruger effect 增長知識了, 一直知有呢D人但唔識有呢D 名詞

完全認同一D人「以為自己好勁」
我都好認同陳雲的確係「以為自己好勁」
懷才不遇,點解D人支持「無能又賣港」既泛民
佢地一直收到政治利益,
自己一心為香港前途就一蚊都無收到並且受到世人唾棄

以下係我FF
講真佢細個應該係一個經常被欺負既人,不斷努力想將來成為人才成為眾人領袖,佢都風光一時受過「萬人敬仰」(2011年)
點知 2014年雨革太多人走出黎同佢爭奪光環最後輸比其他所謂眾志,泛民既人,因而積怨成恨,所以不斷私怨痛罵同路人係鬼,其實心諗,因為你地搞到我乜都無哂..(純自己FF)
陳雲熱狗100%共諜

6 月到而家講d野永遠企對面
6 月唔好遊行
支持送中
區選投保皇
唔好行黃色經濟圈

蕭生咁燈都破過燈,陳雲熱狗準撚到
YES, 永遠講一D永遠無得FACT CHECK 既事去為自己爭取光環同埋增加說服力,但都係只係"佢講哂" 之嘛,

包裝到自己經常上前線同前線勇武交流 (即係話比人聽無人有資格批評佢地)

1.) 講之嘛,乜都只係你講
2.) D 所謂勇武想選舉泛民大敗建制大勝,道理完全唔MAKE SENSES
3.) 我上面講左,唔係有希望先有堅持,而係要堅持先有希望,呢句一定係運動各位手足既共識,假如放棄選舉,令「同路人」泛民大敗,咁即係見到無布望所謂唔堅持,完全同運動離經叛道

就算將來佢搵個人矇哂面扮勇武前線我都唔會信,因為佢係心目中已經無哂誠信,所謂一次不忠百次不用,佢用咁大力度想泛民失去選票已經係犯下不可饒恕既錯!!!

所以我認為佢地一定係中共間碟
陳雲就算撚數啦
濕鳩怨婦
佢唔係想起大台
佢係想封神
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞