唔係想分化,只係想大家理性啲,唔好再發洩式打人掟野

842 回覆
145 Like 1866 Dislike
今日搭車有2個廢中一路睇新聞一路話
如果示威者和平啲都會支持佢地
俾我望左一眼就即刻收聲
唔撚需要你地依啲人嘅支持
呢個咪係囉
屌臭你老母
善?邊撚到善呀?
個黑警係追住市民黎打,最後落單先會比人圍
人地WELL-TRAINED,有武器有盾
唔圍唔通隻秋咩
唔廢佢武功,唔通比佢地身打鳩返你咩

道德撚就自己上前線比狗打啦
你估得連登?
難道藍絲嘅見到我地比黑警又會良心發現?
昨日因 今日果
whatsapp group 都唔講得政治啦
以前冇甩過手指頭冇圍毆
邊一樣
你都幾搞笑
點解你唔去求啲狗唔好為左發洩情況亂咁打人?
佢地全副武裝仲暴力下下攞人命啊
發現香港原來咁多冇文化嘅人,睇住一班咁嘅人自以為正確,先覺得香港真係冇未來
唔還拖又走唔到等拉?
邊個再講叫班狗從良同我入來
https://lih.kg/1324459
而家個問題係, 和理非冇同勇武割蓆, 但係勇武同和理非割蓆
我明白當晚大家都係危急之下咁反抗, 不過我想大家諗返我哋初衷嘅五大訴求
你要政府而家釋放義士, 其實係唔可能, 亦ungrounded的。既然我哋反送中, 係想維持香港嘅法治, 你有冇諗過而家你要求政府釋放一個(難聽都係事實)表證成立嘅疑犯, 其實係違反法治精神。但你話, 係咪唔可能做到呢個訴求? 又唔係。但你要入到香港權力核心, 而立法會就係其中一個。

香港三權分立, 行政(政府)、司法、立法係掌管香港三大權。政府你唔駛諗, 特首係中共委任架嘛屌! 司法, 就算俾自己人入到去, 佢都必須要以法治判案, 唔可以有政治立場, 所以, 你唯一可以影響到嘅係立法會。利用團結嘅力量, 選晒自己人入去, 洗立法會牌, 咁你先有bargaining power, 好似送中一樣, 利用「堵塞法律漏洞」做理由, 修改法例, 改「暴動罪」定義!

但我想講, 而家深黃而又會投票嘅人唔會夠中立港豬多。黃嘅只有政治票, 但藍嘅除咗有政治票, 仲有民生票(蛇齋餅糉), 對撼一定輸, 所以要贏就一定要靠中立港豬票。

反送中係難得一個單一政治議題可以連淺藍都拉攏埋黃呢邊。呢班豬, 你真係唔好期望佢哋會用腦、會覺醒, 佢哋真係好L膚淺, 睇CCTVB, 大家打還打, 唔好俾人影到。你有你前線打, 麻煩都稍為考慮下背後仲有一班人, 喺其他戰線支援緊大家, 我哋支援你哋同時, 希望你都體諒下我哋, 明白我哋唔係指責你哋, 大家都係想喺唔同層面幫件事。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞