唔係想分化,只係想大家理性啲,唔好再發洩式打人掟野

842 回覆
145 Like 1866 Dislike
其實唔係咁多巴打會熟沙田地方

何況當時兵荒馬亂

其實唔係咁多人會咁冷靜
咪撚on9啦
其實仲有好多方法,點解得和理非同激進
只係講呢一點
你係咪搞笑

差佬打完人之後我反擊
之後同我講: 只講你反擊個一點

收檔啦你好冇
後路又封晒
最好坐定定係度俾人打係咪?
咁差佬就最舒服
個個企係度任扑
愈戰愈勇

知唔知點解佢一條友無GEAR都夠膽追人打?
因為佢真係打慣D唔還手0既人
以為自己好撚好打
唔係發洩,係抗暴

班黑社會唔打佢地唔識驚

你見一圍打完佢地即刻收隊就知
佢而家個point已經去到打咩人都得打到爆頭都得,但打記者護住嘅人就唔得 唔知咩邏輯
咁你話,對一個要靠記者護住嘅人繼續拳打腳踢,唔係情緒發洩係乜嘢?如果佢企到起身繼續打你相信記者都唔會護佢
我唔體諒唔理解示威者,就鬧埋其他野啦,斷手指唔嚴重?我做乜唔鬧埋呢樣,因為我覺得佢抵斷,就係咁簡單,我唔係反勇武,係提醒返,大家要保留一絲嘅人性同理性,唔好降到自己同警犬同級
我只係叫唔好打一個要記者護住嘅人不論黑警定示威者,唔係叫你唔好打黑警,搞清楚先岀聲
樓主先係一毛
我贊成殺黑警
你快撚d去殺幾件黑警證明自己唔係一毛阿
其實冒警暴徒打到上晒腦,又知你地唔點還手,某程度上有阻嚇作用
真係唔知邊個無腦,而家你自己嘅標準得你自己知
大家唔好再拗呢樣野

只會益左港共

佢地最想我地分化

呢件事只係冰山一角

可以用黎做借鑒

無可能控制到咁多人,個個都有思想

所以怪就怪邊個搞到咁既田地

係政府班狗官
係講緊,唔好打一個訓咗喺地靠記者護住嘅人
打啲企喺度嘅叫抗爭
打啲訓喺度嘅叫冇人性
唔好淪落到同啲狗一樣級數
是非曲直黑白對錯不分 ,九唔搭八嘅你都呢句還返比你,一直以嚟嘅良知話我聽,選擇去打啲訓喺度嘅人唔應該支持,唔應該扮睇唔到盲撐否則同藍絲一樣可憎
咁隻警犬做咩衝入想離開既人群?
可以預想到,人數只會越嚟越少
警犬唔冷靜,有記者有同路人救
示威者都唔冷靜過晒火,以後行動得返勇武,其他人怕咗唔岀嚟,勇武又一個個比人拉晒,最後政府係大贏家,我唔想見到咁
講咁撚7多做咩呀? 而家有冇轉風向呀? 大把中游人士都話差佬抵死。
我重申唔係反對反抗,係要識幾時收手
和理非既作用係保護前線,講完
佢自己話要隻揪搵對手,佢想死我做乜要阻佢?
我都係和理非,行完就走,但做和理非有一樣野好重要,就係同理心,代入當事人角度去睇野。

一邊職業訓練,可以組織封路,裝備齊全。另一邊業餘平民,一條路障遮陣方程式用足成個月冇變過,頭盔眼罩口罩三寶就full gear。

疏散示威者撤退方向邊個決定啊?警察啊。

沙田警察入商場清場,邊個係主動啊?警察啊。

警察單獨衝前行使武力對待示威者,另一邊制服示威者後繼續施加武力,這是暴力和失控,受過訓練都如此,你可以要求示威者心理對抗著恐懼,生理對抗著暴力而不還手?我覺得示威者心理不是發洩,是打傷你就不能再傷害我的一種另類保護。

香港對專業這兩個字要求是極高,SAR護士留院做到受感染而死,老師假日遊行一句FUCK道德批判到沒了教席,為何警察的要求會這麼低?全港極小數授權合法使用武力的職業,你可以將其操守標準降到和示威者一樣?這不是平等,有多少權利/力,就要有多少義務。

和理非都講包容,但為何包容警隊這高牆,而不是身為雞蛋的示威者?
有牌都追到警察同級,你放心。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞