唔係想分化,只係想大家理性啲,唔好再發洩式打人掟野

842 回覆
145 Like 1866 Dislike
咁都要認圍狗打係錯。認左無所謂,一齊改。唔認錯,同秃鷹有乜分別。
我冇任何一個回覆係話你哋還擊唔岩
係還擊完,人哋冇反擊要靠記者護住嘅一刻開始要收手,否則就只係向弱勢發洩情緒,同警犬一樣
明明我哋係人,做乜降到同警犬同級
係呀,我支持你嘅講法,但我呢個post唔係講緊呢樣
係 現實好多人都係咁諗

但有d人情緒好激動,個個都要報復咁,又唔肯反思咁既行為有無錯。

你覺得你反擊到d狗會驚咩?愈打咪愈狠,遲早打死人。
我唔會批評你嘅做法
示威者喺晒度,我打一段文有幾千人睇到,做乜咁傻用口嗌,傻的嗎
以武制暴唔係恃強凌弱
兩樣野嚟
而家唔係講還擊
好簡單,你上次揼完我一鑊,今次有機會重唔揼返你?唔通每次完咗個活動都清零再計過?呢個先係人之常情。

警察點解發洩情緒係有問題,因為佢哋自詡專業,裝備上有優勢,有權,有強大組織做後盾。而示威者乜都冇,對濫權既人發洩我覺得都符合人情
感謝巴打仲繼續留意呢個post
[請廣傳!] 要畀所有人知道尋晚嘅真相,認清警察有幾癡線!
https://lihkg.com/thread/1319057/page/1
要話佢,個個都話要落場先得喎...

我就唔知點解影到圍住狗打都叫自衛喇,我都講唔過去。發泄咪發泄囉,又怪人無帶証。想要証咪圍佢囉,制服?狗撚人傻姐,你地又撚埋其他人傻既?
我一直都話,還拖係應份
但還拖到對方訓低咗,冇反抗,記者衝岀去護佢,呢刻要收手轉去其他地點支援
否則就變咗只係恃強凌弱嘅發洩行為,冇咗反抗暴力圍堵嘅立足點,令支持者離開自己陣線
有人冒警,打到佢仆街有咩出奇?
直頭要拎好市民獎啦屌
的確,但大家都恃住兄弟爬山呢句說話,冇人可以控制到局面,連我都比人當撐警藍絲,好難過
我唔係話打人唔岩,係叫大家要知咩時間要收手唔好任憑情緒主導行為
我明喎!身邊好多黃絲都開始驚

好擔心個個開始是非不分,好似班黑警咁見機就開片,根本同對家無分別。

一開始打爛仔交,咪變各打五十大板,然後清場收你皮?

情緒不可凌駕訴求。為達成目標,一定要確保手段出師有名,否則淪為暴徒,辜負五條人命對政府的控訴。

記得嗎?學生不是暴動。
咁你係咪有諗過,到大家真係打死個黑警,警犬武裝升級岀實彈,到時義士大量死傷,呢個後果?你係咪諗得岀呢個結果仍然覺得應該任由情緒控制行為打到黑警死先係正確?
仲有,發洩嘅行為只會令到支持自己嘅人一個個離開,你係咪想下次衝擊得返勇武,冇人喺後面十扑,有咩事記者都幫咗警犬先唔再喺我哋身邊?
支持樓主你地當中誰沒有犯過罪先有資格打黑警 同埋要無記者護住既情況下先可以 嗰位黑警手無寸鐵 只係走出黎打左幾下市民罪不至死呀
睇完樓主講既野開始覺得市民原來先係恃強凌弱嗰邊 勇武既前設係要點到即止 樓主心水好撚清尋日有份蝦黑警既自首啦 樓主恥於同你地係一邊呀
還拖係應份,但打到對方訓咗喺度要記者護住就應該收手去其他地方支援
你都on Q, 你俾佢起到返身咪又係追住你黎扑, 你又冇得鎖住佢
我由頭到尾都冇叫過大家舉手投降,我一直都叫大家還拖
我意思係話,打到人訓低咗,有記者護住,呢個時間仲繼續打,就只係發洩情緒嘅行為,冇咗反抗暴力圍堵嘅道理,會令到支持嘅人離開陣線,亦到會令警犬升級裝備,用實彈就得不償失
冇呀,我由頭到尾都冇話有問題,我都唔係講呢樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞