唔係想分化,只係想大家理性啲,唔好再發洩式打人掟野

842 回覆
145 Like 1866 Dislike
我比人鬧完大家可以睇得更清更遠何嘗不可?
有限度係重點
我一直都話,打,還拖,衝擊,係應份
但打到某個位要停唔好失控
我係叫大家睇住唔好過晒火
勸大家唔好火遮眼做錯事就話我拎光環
都唔知光環論做乜9
明明大家唔識大家
你係假設哩個世界所有人個eq都一樣其實附近有幾十人,得10個人打緊佢,咪顯示左有人打佢,有人觀望,亦都有人叫停手,你唔可以強求每個人個決定都一樣,如果你置身現場,你都未必會咁理智
所以就話唔係比情緒蒙蔽雙眼捆綁腦袋
對一個訓低咗比記者護緊嘅人同樣,圍毆不符合對等武力原則以及最低阻力原則
我幾時叫打交要文雅⋯⋯
係叫你哋點到即止唔係過火
重點係發洩二字
人哋打你,或者訓低咗仲起身還手,你哋打佢咁係以武制暴
人哋訓低咗,記者要護佢,都仲繼續打係叫發洩
我冇屌過打到斷手指呀
都冇屌你哋打落單狗
我亦都冇支持過警犬圍捕
我只係話,要諗後果,唔好比情緒主導行為打到停唔到
冇,我支持以武制暴
我個post係講,唔到火遮眼打到停唔到手
冇話打佢唔岩,而係,人哋訓低咗有記者護住就要收手
打擂台呀? 有裁判會出黎叫停呀?點到即止?個點係邊?
你唔打暈佢,佢就繼續一棍棍扑落你度,係咪即係個點係打暈佢?
咁香港人直頭要加把勁啦,都未去得到個“ 點”,你屌乜撚姐
的確,今次打得唔夠狠
下次會努力d
sorry達不到你的期望
從來都唔係叫你哋去討好人,我指嘅支持者離開陣線,係打一個訓咗喺地要記者護住嘅人本來就唔岩
由頭到尾都叫要還手,只係叫你哋唔好圍毆一個訓喺地靠記者護住嘅人
全香港得tvb有記者?又學689反蘋果就日日追蘋果?
一直都係一樣,只係回覆你哋嗰陣用詞語句改吓姐
改又話我轉立場轉point,唔改又話我copy錄音機
point係越嚟越多嘅好正常喎,因為有人提出新嘅論點吖嘛,唔似你,淨係識揶揄打擦邊球唔會正面回應
差佬俾人打完冇事
示警者俾差佬打完仲要拉返差館
佢係唔岩喎,我冇支持佢
我由頭到尾都係提醒,唔係屌
更加係支持衝擊,係唔認同圍毆一個訓喺地要記者護住嘅人
你睇返,護住嗰陣係有義士推開啲人,拉住啲再想衝去打嘅人,唔係個個自動停手
我哋唔駛理對立嘅人講乜,自己人唔流失,對得住自己就夠
唔係藉口比你打到唔停手喔
我可以話 發洩又如何?

我唔講警方不合理清場點點點先
隻警犬有片影晒佢係打紅眼追住人打先會導致落單
我原則好簡單: 以直報怨,以武制暴

你話邊日有個兩個警察乜都冇做俾人圍
係,我地係發洩,濫用暴力
但電梯俾人圍嗰隻狗唔係,佢罪有應得

不服來辯
我一直都覆打係應份,我講嘅係程度問題,人哋停咗手,自己都應該停一停諗一諗
更何況我講緊嘅係人哋瞓咗係地下靠個記者護住,已經冇還手,大家唔應該繼續圍毆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞