唔係想分化,只係想大家理性啲,唔好再發洩式打人掟野

842 回覆
145 Like 1866 Dislike
只不過係市民見到有人懷疑冒警衝入商場意圖攻擊人 協力制止啫
你咁撚中意咪用愛去感化啲狗,不過俾啲狗打死唔好問點解
你有無諗過係依個moment 仲唔打9警察先係唔理性?

警權完全失控,政府仲講明ok,根本市民係有需要自組民團去自保,包括打9失控既黑警
雨革見唔少依類post, 咩當日話人,我地又做佢地
樓主早d訓
大家推其他post
樓主個名,完。
者係應該一對一隻揪公平對決
你肯對面都睬你都on9

仲有唔係人多蝦人少
係幾隻狗衝上前以為自己好打得衝入人堆,結果俾人打到仆街
反送中嘅呢段時間,一直外國媒體都讚我哋嘅品行
我哋都一直指責警犬過份暴力
唔係叫你哋唔好衝,我都支持衝,但唔係任何時候打人都屬於岩嫁
入哋訓咗喺度仲要記者護住,呢啲位唔應該打
其他位話之你打到警犬爆頭我都唔可憐佢
無上前線既垃圾收皮啦,關你撚事呀
同意,前線應該比人打死
有咩光環可言?你唔識我我唔識你
唔好人哋講光環論,你就乜9事都光環前光環後
好煩
最好就過咗磅先啦,搵返個同重量打會公平少少
我仲以為真係樓主覆CLS
一人打幾下細細力邊有咁易死

佢哋下下十幾個圍我哋一個警棍又下下扑中頭仲有槍,我哋邊夠班同佢哋玩?
個理咪就係有班自稱係警察既武裝分子闖入私人地方引起不必要嘅混亂
佢地未入商場之前人係多啲但係好有秩序
成班拎哂武器盾牌仲要懷疑冒警
衝入商場就瘋狂咬人
基於自身安全仲唔夠理咩?
萬一真係賊 入黎開槍點搞呀
有無同市民講過一句我係警察 大家冷靜?
有無show過委任證同number?
有冇同保安公司溝通過
用大堂咪廣播同大家講會發生咩事
理?係呀要理性啲諗下果班自稱警察既人有幾無理
打死咗一個黑警,個政權會冧?
以武制暴=/=以牙還牙
當你無即時危險都打返d黑警,你就成為黑警嘅一份子
如果救人/自衛,就點打都無問題
講得咁易,樓主下星期金鐘前線見
你話你唔反對打 只係人多打人少就唔岩
不如你企完前線搵黑警隻揪再返黎出post
肯定服你
Ok 我明你想講咩
我講下
我地而家做緊嘅嘢其實唔exactly係我地曾經despise過嘅警犬行為
我地嘅原則係大家喺社會上都應該有義務
去尊重其他人嘅人權同自由
例如唔應該無理用暴力傷害他人
Given人地唔侵犯我嘅權利呢個基礎
我都會堅守我唔侵犯人地同等權利嘅義務
但警犬係主動去幫一個政權去侵犯香港人嘅權利
佢使用嘅武力係代表壓迫
而我地係反動地保護自己同報仇
我地使用嘅武力係代表反抗
所以兩者使用嘅暴力無得混為一談
No offense
想知樓主有冇出過去發夢
有冇親身感受過班狗幾不留餘力
香港人道氣已經谷撚左成個幾月
仲點忍?
風向係大家帶出黎
唔該唔好同幫香港人出一口氣既義士割席
點解叫佢做黑警?
就係因為佢幫一個政權去侵犯同傷害香港人嘅人權同自由
唔理佢係警察又好黑社會又好
佢用暴力去壓迫人地
所以先叫佢做黑警
但以牙還牙呢樣野係就係都係暴力
但係咪同佢地一樣都係壓迫人地呢?
如果唔係 咁我地以牙還牙點解就同黑警無分別?
係商場行緊街 突然一堆防暴衝入黎亂棍打

都係市民唔理性
嚴格嚟講,黑警都係制度嘅受害者,係政府令市民同警隊對立,邊個投考警隊嘅時候想人見人憎?當然睇黑警俾人打係好爽,但有用咩?佢打你,你又打返人,呢個就係政權最想見到嘅惡性循環

因為只要一日市民都同警隊對立,政權都唔會冧呀

關於樓豬既說話 只想講一句
丟咩都唔好丟頭盔吖大佬 留住有用架
有用同無用呢個已經係另一個話題喇喎
呢個有討論空間
如果純粹原則上講我地咁做會唔會同黑警無分別
我覺得唔會
因為我地無壓迫佢地 亦無壓迫其他人
唔見得自相矛盾
你要講佢地係收order嘅咁納粹軍日軍一樣
佢地係有意識地幫錯嘅人做錯嘅事
同埋我諗大多數人嘅諗法唔係
‘無論如何都唔用得暴力/發洩/用私刑’
呢個並唔係我地叫佢地黑警嘅原因
我明,認同你納粹軍日軍嘅講法,但我諗都要消化下先,唔想比對黑警嘅憤怒沖昏頭腦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞