澳洲移民 你問我答 (8)

1001 回覆
53 Like 9 Dislike
本身讀business bachelor 下年讀teaching master 不過自己住Melbourne係咪難d
巴打你好
有考慮移民澳洲,背景係做緊銀行類似digital marketing既 business unit, bachelor degree holder。見個category 係澳洲唔係屬於專業人士,計分應該得60分左右。

如果想移民係唔係最好係澳洲讀個master再搵野做易啲?
是的,尤其係建議去偏遠地區(i.e. Tasmania / Northern Territories)。
係啊,同上面回覆一樣,最好去偏遠地區讀啦。係Melbourne讀無額外加分之餘又攞唔到州擔保。
太太係教師但係英文水平如何?教邊科?中學定小學?學歷如何?

或者太太作為主申請人會更有優勢(例如可以攞到州擔保)。
根據依家政策,如果你可以通過會計職業評估之後,過黎Tasmania或者NT求其讀個master(例如MBA),到時候應該可以湊夠分申請489/491/190黎走州擔保技術移民。

太太如果可以通過到Primary School Teacher的話,呢個職業係Tasmania亦都係清單上,到時可以加分。

南澳既話要讀個同提名職位相關既學歷先可以以畢業生身份申請州擔保。其他州就算吧啦。
都係中學教師,仲係40左右的話,建議最少其中一個考到IELTS 4個8 先往下討論。

如果真係考到,或者可以試下走VIC 489 親屬擔保或者 190 州擔保。
個人認為:Tasmania > NT。感覺Tas既政策改變會比NT細,另外環境比較好。

是的。
聽落好似好困難
唔係考英文方面
而家好似好少分咁
巴打
我最近先開始諗移民既野
所以未有plan得好深入住
睇咗你上面d Q and A
我25歲 女 本身喺香港做緊幼稚園社工
Bachelor degree
之前去過澳洲幾鐘意呢個地方
聽朋友講可以喺澳洲讀幼兒教育既野去移民
我上網睇咗d blogger寫好似幾易 喺個邊讀2年 通過實習就可以搵工
但我見到你寫話去澳洲讀社工都可以
想知讀幼教定社工容易d移民?
唔好意思 因為我未有詳細plan所以d問題可能廢d 只係啱開始研究
感謝你
如果讀master進修會建議讀邊科易搵到工?
本人social sci undergrad,數底唔叻讀唔到熱門acct/ engineering
但又做緊啲 digital marketing相類似既野

想100% 一定移到 打算apply完讀master讀完唔得再apply
Master 讀咩最大機會?
有諗過master of teaching/social work?
讀完accredited degree 之後Tas 洲係最易擔保? 邊科master最快最容易最穩陣
有冇退休移民 要有咩條件?
正經既所謂退休移民已經停止了。

真有錢既話就投3000萬做188C過黎養老吧。
首先搞清楚,澳洲係無100%包生仔既移民途徑。

你有興趣洗底既話,個人認為Teaching > SW,無論係讀書/實習/工作/同移民option。
咁讀IT啦(由於你算係有相關工作經驗)。例如:

http://www.utas.edu.au/courses/cse/courses/k7i-master-of-information-technology-and-systems
可以考慮讀個 Master of Teaching (Early Childhood and Primary),去NT讀完攞戈邊既州擔保黎移民。

https://www.cdu.edu.au/study/master-teaching-stch01-2019#!course-overview

我個人覺得 Teaching > SW。
好老公
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞