澳洲移民 你問我答 (8)

1001 回覆
53 Like 9 Dislike
每個州既education政策有D唔一樣,VIC無記錯既話除左457/482/188以外既所有TR都要full fee讀公校。NSW我估應該都差唔多。
我見graduate stream 係得18個月visa
即係可以申請左先 到左再搞另一個subclass?
OSHC係留學生健康保險,同讀公立學校有咩關係?
唔該哂巴打
本身想玩489轉190 但好似今年年底轉新制
感覺好似難左
本人之前係Tafe 讀幼兒dip
返香港做左兩年加讀埋degree (不過係特教)

年輕 25-32 30分
學歷 學士 15分
澳洲學習2年 5分

英文上次考左ielts 得6

除左搵僱主擔保,仲有冇其他方向?

唔該晒🙏🏻
借人ac reply, 麻煩tg: terc88
本身都叫專業人士
要搵澳洲所屬profession body 去assess我個skill
佢地肯同我做skill assessment,但就唔肯assess埋我係香港既工作經驗

佢地話工作經驗可以搵澳洲政府assess
想問申請visa個陣澳洲政府會點assess我工作經驗同埋需要比d咩佢地

唔該
謝巴打
唔會啊,政府都公佈會放多D配額比以後既489/491/493簽證,所以相對黎講應該會容易D,當然都要等到11月新政策公佈先知道。

如果你可以的話提早少少黎澳洲,話唔定可以搶灘做到第一批491/493。
咩occupation?

如果係Special Needs Teacher既話要考雅思8 8 7 7,你得6既話仲差好遠,最好當然係走州擔保技術移民。
年齡/工作經驗/學歷/英文水平?

睇下自己過唔過到職業評估先。
https://www.otcouncil.com.au/assessment/
咁就睇下職責係屬於偏邊方面多。有4個category。

https://www.aims.org.au/services/qualification-assessment
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞