澳洲移民 你問我答 (8)

1001 回覆
53 Like 9 Dislike
You are welcome。

Software Engineer 要行489有NT(要Job Offer),VIC(要有偏遠地區job offer)或者TAS(當地畢業生),

要行190既話有NT(要Job Offer),TAS(當地畢業生)或者VIC(個人至少70-75分)。

建議等11月新政策睇下會唔會好D啦。
可以貸款(HECS),或者可以有CSP(即係政府補貼,取決於特定course有無所謂CSP place)。

但係總金額唔會話特別比international students平。
https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/working-in-australia/skillselect/invitation-rounds

Accountant上一輪講緊90分先有189邀請喎。

如果係190/489既話都仲有機。
無追post
會計界點先可以技術移民係咪要有offer先?
即係話我老婆要衝IELTS 全7
另外
請問遲D轉做491簽證先申請會唔會好D?
到時親屬擔保有15分

請問巴打
我地呢個CASE仲有冇其他加分位?
多謝
唔經唔覺原來上左90...
Not necessarily。

幫自己打個分,如果有90分或以上就可以直接有獨立技術移民(189簽證)既invitation可以申請呢個簽證。

Points Test Table: https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-listing/skilled-independent-189/points-table

如果無既話就要考慮alternative,例如去Tasmania讀個master黎攞當地州擔保黎移民。

以上都唔需要job offer就可以申請移民。
Accountants好competitive架,加上配額越黎越少。
Accountants點都要雅思4個7,因為職業評估要求。(職業評估係技術移民基本要求)

考翻譯可以加5分,或者考慮下過黎讀書。
唔好意思
想知多少少
IELTS 全7係要得申請EOI已經要有
咁如果要等兩年以上
駛唔駛重考IELTS?
唔該巴打
即係話我個case 拎幾多分(唔係當地畢業+無job offer) 都只能得190VIC?
咁都幾灰....
即係申請獨立技術移民嘅時候要申報自己係de facto 並非單身,呢樣唔需要法律上嘅野就已經承認
而當要搞個法律上承認嘅de facto就要加埋你所講嘅資料

唔該晒你 巴打
巴打建議你要申報埋
由我巴
189要幾多分
你先建議去馬試一試
如果我沖ielts8
應該會有75分
再做多一年野會有80分

報左189同時間再搵洲擔保行190
咁可唔可行?
189 睇你咩職業,一般75分+
189 ,190分開2個EOI
巴打~
請問如果我本身做銀行Retail banking 既 relationship manager (investment and insurance)
31歲 - 25分
未考ielts
公開大學BBA 就快畢職(part time ) - 10分?
8年工作經驗(4-5年banking) - 5分
本身有親戚係Melbourne 住- 10分?

我女朋友都係銀行做Retail banking 既 relationship manager (mortgage
30歲 - 25分
未考ielts
公開大學BBA 就快畢職(part time ) - 10分?
8年工作經驗(5年banking) - 10分?

我地係咪無機會移民到?😭
唔該哂你🙏🏼
你地既問題重點唔係打分,而係relationship manager呢個occupation唔屬於移民職業清單上任何一個職業。

所以如果你地真係要移民既話,我建議你地過黎讀個master。
你係咩職業先?背景年齡等等情況如何?
是的無錯。
建議1:等11月新政策出黎之後睇下SE州擔保要求是否會有變化。

建議2:先做好職業評估,然後申請TAS讀1年書,畢業後作為當地畢業生申請491州擔保(假設要求無大變化)。
IELTS係收到邀請前3年有效,希望咁講會解答到你既問題。
點解要開呢啲post搞分化
我地連登仔女最愛香港
就算解放軍出晒坦克屠城
我地都會同香港共存亡
呢啲時候仲想出呢啲移民post散播失敗主義?
加上香港全世界最好住
又係一片福地
邊會有人想移民
聽講澳洲d黑人鍾意強姦亞洲男人係咪真
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞