澳洲移民 你問我答 (8)

1001 回覆
53 Like 9 Dislike
頂 即係又係俾錢買分 ...
OET考4個B就OK了,未見過有人考到4個A。
香港相關學歷就唔使Bridging Course, as you said 香港學歷係accredited。
暫時黎講仲係NSW,但係出年政策可能又會有大變。

好好練好英文,下年返黎問啦。
可以每年續。
巴打有無留意大選 ?

嚟緊 4 年似會再收緊移民 ?
我上網睇 d 分析話 d applicants 愈嚟愈多superior english

所以愈嚟愈多人高分

我希望可以考高 d 分 或者去試埋 PTE
噢 我以為佢今年仲 accredit 緊
Yes啊,accredit就唔使bridging。
加油。PTE 4個79 = IELTS 4個8。
有啊。不過工黨/自由黨其實都係一擔擔。

收緊就肯定架啦,不過目的唔係為左減少移民,而係為左提高整體移民既質素。
咁搞法遲 d 無 80 分都唔洗試 ...

真係要狂刷 OET / PTE 爆分再買 CCL 再做夠 8 年 ...
我有睇過呢個 但係呢 d 只係基本條件

我見其他 state 會有個別職業 detailed 嘅 condition

例如 vic 190 會要 RN 有 Aus 牌

但係我搵唔到 NSW 嘅個別職業 detailed condition

會唔會係 NSW 無公開 ?
請問如果老婆係citizen, spouse visa大慨要係個邊住幾耐?

到我都係citizen時, 可唔可以申請埋我父母過去??
你依家就可以申請Spouse visa了。

攞到PR後過黎住2年就可以擔保父母,唔使等到入籍。

攞到PR後過黎住4年就可以入籍citizen。
NSW無針對個別職業既detailed condition。
或者退一步先攞491,過渡3年再轉PR。
攞到PR後過黎住2年就可以擔保父母
<-- 是870 嗎?
143。
我意思係攞左Spouse visa過左去,我要住幾耐先有citizen?

另我父母離過婚又再婚,咁係攞到PR後過黎住2年就可以擔保哂?即 父+繼母 & 母+繼父 都可以一次過申請143?
同870 有咩分別?
143 係perm?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞