澳洲移民 你問我答 (8)

1001 回覆
53 Like 9 Dislike
IT 狗係香港有10年工作經驗
有個Bachelor
IELTS準備考希望有6

問過移民agent用10皮左右可以幫我搞晒所有步驟,
想問這價錢值嗎?還是自己來比較好?自己計分都係65分左右。
感謝
讀翻譯(冇相關經驗)如果去澳洲讀master再移民有咩方法?我見個邊做翻譯唔係技術移民list入面
過黎讀個相關既master(例如Master of Translating and Interpreting),然後考翻譯牌 + 4個7,然後去可以擔保翻譯師既州搵工(例如Tasmania/NT/SA).

亦都可以讀個類似但唔相關既master,例如Master of Social Work,然後湊分/州擔保移民。
10皮唔平。(至少比我貴)

中介主要既作用係指路/協助準備文件/減少麻煩同壓力,你覺得自己有能力既絕對可以自己搞點。

不過65分就同可以移民仲有D差距。
Depends on State,有D係先入EOI等通知再申請州擔保。

有D係EOI同州擔保同時上。
算既。
sa and tas?
搵工唔清楚。

肯定餓你地唔死,只不過未必可以做番本行。
建議考慮去Tas讀個master,讀完可以走州擔保。
但我見走489 ,65都夠分既?希望IELTS可以考好d多d分
幾歲?

如果30歲以下都仲有D機會,30歲以上就難D了。

攞個WHV過黎,去你親戚公司做幾個月野,然後境內申請學校+學生簽證,讀完之後走程序申請186/482等等。
EOI同州擔保同時上。
噢如果係489都仲有機會,取決於你係邊方面既IT。

IELTS 4個6 係基本要求。可以既就做左職業評估先。
Thank you
30歲以下,請問你意思係
WHV期間因做緊相關工作,所以境內申請student visa比較易過GTE ?
是的。
報緊ielts
需要直接寄result到澳州嗎?
定係佢要個softcopy就得?

寄比你。IELTS好似無softcopy的。
我意思係ielts寄hard copy比我再比softcopy佢

唔洗叫ielts寄比佢就ok了 thx
可以。
想問下網上講tas讀一年diploma可以申請489
係咪有任何職業評估之後就可以行呢條路?
因為我等緊249299 vetassess個result
諗緊呢條路得唔得
另外又有d網話無職業評估讀個一年既naati就可以拎埋職業評估加申請tas 489
係咪真係可以咁做?
我本身報左下年2月flinders sw master
但tas讀一年價錢容易應付好多
想了解下
thx
配偶曾經破產有冇得移民
Thanks so much
問多樣please
請問GTE嚴唔嚴格?要fulfill 晒佢所有問題?我個case機會有幾高?
感激
謝謝回覆
巴打

如果2公婆 一個律師一個做醫生
澳洲移民難唔難搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞