澳洲移民 你問我答 (8)

1001 回覆
53 Like 9 Dislike
唔該你先,如果只攞PR, 唔住4年的話,PR會否冇咗?
唔會。
但係PR個travel facility 5年就會到期,你要用PR身份入境就要申請RRV,你住唔夠未必申請到
配偶孩子係Citizen既話,1年RRV都仲OK。
原來如此
Graduate visa 搵工轉pr果類
或者suggest 一啲適合我既scheme都得
可以走476過黎搵工。然後睇下下一步係境內點轉簽證。

https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-listing/skilled-recognition-graduate-476
由我巴,想問master of social work係咪SA讀最大機會留低?睇另一個巴打既post話NT人口低,一畢業就即可留低?
咁通常開學前要早幾耐前報定?
另外畢業唔夠4個7係咪無其他方法做到social worker? 唔該巴打,麻煩你
之前係澳洲讀U 宜家係香港做緊大行MT 想問下移民澳洲嘅方法係咪一係就係澳洲讀多個master再搵工/係公司internal transfer? Thanks
如果我講緊嘅aviation,移民的話有冇優勢或大唔大機會? 計過宜家自己已經meet到65分
邊方面既Aviation?係邊度讀?

得65分就focus係攞州政府擔保。
可以咁講。斷估你都無得自己攞到85-90分。
1 SA同NT對Social Worker都算友好。
2 6-9個月。
3 是的,必須考到IELTS 4個7先可以通過評估,有評估先可以申請技術移民。
係Sydney讀 bachelor嚟嘅 宜家係過65 到我Grad咗之後應該上到75
邊方面既Aviation?

如果唔係Engine相關既話,你自己check下自己最近邊個occupation。

https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/working-in-australia/skill-occupation-list
我直程係學揸飛機
同埋我想問移民所謂嘅喺澳洲居住三年 如果係機師呢d職業一定做唔到長期逗留喺澳洲唔走 咁仲移唔移到民?
Pilot既話,除非你搵到偏遠地區僱主擔保你,如果唔係攞唔到PR。

僱主擔保你做Pilot既話,就無咩所謂居住條件,反正渣3年飛機就可以轉PR。
最安全係跟ACS果份sample ref letter 改黎寫

有60%既科目係ICT就過到
你好,想問拎住482做3年係咪一定轉到pr?有無咩情況會轉唔到?Thanks!
感謝
咁係咪一畢業夠70分就留得?定要有僱主擔保?
感謝巴打
係咪一畢業夠70分就留得呢個問題要等你2年後讀完戈陣既政策先知喎。按番依家既情况黎睇就係可以既。

如果到時候可以走技術移民(either 獨立 or 州政府擔保)既話,都唔使僱主擔保。
#214咪答過囉。
正解。

無寫job duties實過唔到。
想再問下,幫手寫信果位要寫乜野埋個人資料落封信度?

同埋見證人嘅資格有無特別要求?

唔該晒!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞