澳洲移民 你問我答 (8)

1001 回覆
53 Like 9 Dislike
難度大,不過唔係完全唔可能。可以試下。

考左個IELTS 6分左右先,然後申請學校同簽證。
係真係有D 1999....... 睇左幾次都唔明你問咩。

如果兩位結左婚,PR申請就一起攞,你講到自己本身就可以申請PR即係唔需要配偶加分啦。

入籍就自己既申請。即係你入籍佢唔係一定要跟著入。

Q&A講緊既係配偶擔保,貴好多之餘同埋要等既時間好長。所以有機會一起申請PR就唔好等一方攞到PR後先再擔保另一半。配偶擔保同打分/英文無關係。
"For visa purposes, applicants must attain the required score for each of the four components of the OET. Unlike IELTS, visa applicants can provide OET results achieved in more than one test. This is because OET is a module-based test of discrete modules, whereas the IELTS test is based on an integrated model.”

From internal processing policy manual.
咁有冇話最多combine幾多次result?同埋要幾次exam要within幾耐?唔該巴打!
想問如果有男友 無同居 佢係澳洲用graduate working visa 11月打后我可以用單身身分加分嗎?我其實想自己攞咗PR 再拉埋佢 但我驚比澳洲移民局話隱暪 同埋其實我吾係好明單身定義
無上限要求但係聽講最多4次combine都仲接受。

比移民局既話一定要within 3年。
清楚明白,10分感謝🙏
配偶既定義係移民發就係:有一個 commitment to exclusion others(即係視對方為終生配偶),同埋一齊住,社會周邊認同等等。好多因素加埋一齊黎決定兩位是否配偶。相反並且無結婚就係單身了。

你可以單身申請先,攞到PR後再擔保。

但係當然會有風險會係配偶擔保時somehow暴露啦。
有得等總比無希望要好啦。
吾該哂 由我巴打 唉 敢點先可以無風險 係咪安遞PR前一個月分手 跟住 等到有PR再一齊番?仲有無其他方法🙁
我都收到information
我有興趣,一齊join?
你有無tg
舊制下it 狗70分
新制75分有無機會
已計190果5分
另外想問190係咪都用緊189既位
我同d 數據489同189有出但190唔多見
190 which state? 依家仲問有無機會,覺得自己有就快D行動。

190 同 189 係分開,190獨立用一組quota。
無架啦,11月之後移民黎講有個無分加既配偶 = 陀衰家。
想請教下
小弟全職做了2年工程, 本身有個building services engineering HD, 現在pt讀緊個WA 認既Bse degree,4年後畢業, 到時大約29歲
不過我係技術移民既職業list入面搵唔到bse呢個職業,只搵到electrical/mechanical engineer
但實際上bse同ee/me係十分十分類似既野,
咁我degree畢業之後有冇機會可以用技術移民方式申請過來?
此外,我想知道如果我本身係香港做開工程師(半文職),來左澳洲做個水電維修技工(落手整個啲)會唔會搵唔到食?
Ok thanks唔該巴打
唔該哂巴打,所以我自己問完都有D唔好意思

因為我背景係做Civil N展,做埋下年夠5年工作經驗就有65分,如果同女友結埋婚就有70分。咁樣係咪最好報之前就簽名結婚,之後我地就排隊等攞PR係最好?

麻煩哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞