澳洲移民 你問我答 (8)

1001 回覆
53 Like 9 Dislike
同埋想問多句,而家master係咪已經冇分加?我見有d網站寫bachelor同master係同一個分
請問過渡係咩意思? 因為我見網上好多資料都話一畢業就可以apply PR
我打算190vic
491 sa 咁。不過要下年先夠分 所以依家問黎可能都嘥氣
真?

其實我係你之前啲post問過你野,見你而家仲出緊post,所以好奇。因為你始終要逐個覆 其實好time consuming
點解唔做新西蘭?
大概幾耐先會叫補交資料?
我舊年二月中申請
五月尾收email 叫補交資料
九月中批visa
一般4-5個月左右會有通知。
因為要額外讀書考牌註冊,好麻煩。

同埋無需求。
Persistency is the key.
提前考好英文同做好職業評估先啦。
因為今年11月改制,直接攞PR既配額少左一半。

就算有南澳州政府擔保,到時候你既競爭力都有可能爭唔到PR,所以要有心理準備退而求其次先攞個TR(491簽證),3年後轉PR。
Master by course 無分加。

Master by Research in STEM 可以額外加5分。
下,就算依家有70分都未必申請到,邀請分數講緊既係80分。你會唔會太樂觀左D定仲未catch up信息?

Anyway,總之遞交申請前結左婚,以後申請都可以一齊遞交。
就咁睇你似係Engineering Technologist戈邊。

要做個職業評估先可以確定。

搵唔搵到食既話唔清楚。
要考咩牌
同埋冇supply哪有demand
https://www.iaa.govt.nz/become-a-licensed-adviser/licensing/

可能吧。但係1年都無3-5個人黎問。又唔熟NZ當地既情況人文生活等。
巴打想問下假如 190 PR 真係批咗

有無限我幾時要入境澳洲 ?
老婆同個仔都係澳洲 citizen...
煩緊到底我要拎 PR / citizenship 嘅時間表係點 有幾多年移民監要坐
份批准信會有寫明邊日前一定要首次登陸。一般3-10個月之內都有可能。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞