澳洲移民 你問我答 (8)

1001 回覆
53 Like 9 Dislike
好複雜

大家都係 stsol, 489
都出現係依個list
https://www.rmaustralia.com/rsms-list.html

係唔係叫做same occupation list?
主申請人申請489/190既時候,配偶既occupation係STSOL都可以加分。
來緊去Brisbane 讀archi master 一年,本身有香港archi Bachelor, 難唔難批啊? 同埋果邊搵archi 工難唔難? 另外請問想移民,使唔使一去到就申請定先?
想問下 tas如果tsol (short term) 489 洗唔洗有job offer先?
我睇官網無話要

不過睇delta個網佢話要
其實80分夠唔夠做?如果申請tas short term tsol或者sa stsol, 都唔知佢仲收唔收人. 好似好唔secure
咩叫難唔難批?

搵工唔清楚。

你合資格就可以申請,幾時都得。但係我懷疑你點樣可以一去到就申請移民。
咁你覺得應該信官網定第三方?

比我就信官網啦。
你唔遞交申請唔知道,其實州政府唔係凈係睇分數高低,有時都會考慮埋申請人既背景等等。

總之滿足最低要求就交左先啦。
我完左student visa就可以交expression of interest ?定一去到就可以交?
另外係當自己有曬條件先可以申請,定可以一邊申請,一邊補交資料?

利申 唔係好明個步驟,屌得細力啲
Nono. 建議完學生簽證之前先申請一個Graduate Work Visa (https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-listing/temporary-graduate-485) 先,千祈唔好搞到自己無簽證留低係澳洲(遞交左另一個簽證申請會自動生成一個過橋簽證比申請人係先有簽證結束後繼續合法留低)。

然後係中間再滿足你要申請既簽證既基本要求(例如:評估/英文/工作經驗/州擔保),然後再遞交申請。

唔清楚你既具體情況所以只能generally解釋。你好似咩都唔知道既話最好contact個代理幫你搞好D。
唔該曬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞