澳洲移民 你問我答 (8)

1001 回覆
53 Like 9 Dislike
可以。

入籍要求 (as at today):攞到PR最少1年,最近1年住滿9個月,最近4年住滿3年。
有機會,咩學歷?係正規學校教定係私人?英文程度如何?年齡?
Oh got it. 我以為你話最低要105分。
Bachelor’s Degree,正規名校,英文4條6應該有,目前23,想30前走
巴打可否加我tg: Kathaha
謝謝
姐係幫助我加咗移民既分數定點?🙏🏻
請問下本身有個文科degree, 再讀香港嘅Quantity surveying master,係咪master 畢業前既quantity surveying 工作經驗全部唔計?

我見AIQS 個skill assessment 話海外degree要畢業後加2年工作經驗。即係master grad要做多2年先過到skill assessment, 第3年先開始計工作經驗分?

唔知有冇理解錯
如果去au 讀個certificate iii child care, 有無可能移到民?係咪搵到僱主sponsor visa 187 就ok?

187 有無其他要條件meet 到先申請到?
多謝由巴解答
你講得啱,IELTS 7係主要目標

1.親戚住QLD,但係每年得十個quota,我覺得機會好細。

2. 想問下QLD通常每年幾時左右會公佈?

3.但係engage好難比proof,佢點樣assess我地嘅status?

4.如果假設我滿足到要求I.e. 5 年stay喺AU,但佢滿足唔到,咁係咪只係得我會有citizen而佢無?我唱完歌仔後,佢可唔可以以我妻子身分再申請番佢做citizen?

5.假設,如果我用190拎左PR過去QLD,但係我無喺QLD住夠兩年,佢係咪會收番我個PR資格?咁如果中途我小朋友拎左citizen 資格,佢會唔會比人DQ埋??

利申完全無諗過用呢啲dirty skill,不過just in case想了解清楚,因為QLD都好似唔容易搵工

由我爸有問題想請交下,關於職業治療OT移民
如果想走維洲190大約機會大唔大?

我宜家係VIC 讀緊OT bachelor

到2020年年底畢業如果想即刻有邀請係咪應該要考4個8先有機會

暫時計過分數係
Age 25
澳洲讀書15+5
畢業後維洲190擔保 5
Partner skills 10 (過左2019 11月後)

咁樣加埋ielts OET 如果有4個8加20分就總共80 想問咁樣有無機會

如果190無機會係咪都要靠491去regional Victoria?

都想問下最近190 OT 邀請大幾幾多分?
讀曬銀紙係咪去讀phd最易走
今日收到通知要補香港良民證
但人喺澳洲
想知點畀錢 係咪我老母開嘅支票都可以?
同埋fingerprint點搞
睇極都唔明
好煩惱啊
兩個方法:
A1 約個附近可以打指紋既警察局打指紋(唔係間間都可以)
A2 填好表 同 開好銀行匯票
A3 將所有文件同銀行匯票打包寄過去
A4 記錄會直接從香港警務處寄到澳洲
or
B - 直接飛番香港,攞住HKID去灣仔既香港警務處搞。

其實呢度都有講境外人士點樣辦理。
https://www.police.gov.hk/ppp_tc/11_useful_info/cert_no_crime.html
係啊,過黎做research啦。
有醉駕案底,係咪邊度都唔駛去?
2020底年先番黎問啦 ...

依家491 D政策又未明朗,州政府D清單同政策又年年變。OT下年係咪肯定比VIC Grad申請190都未知。

總之練好D英文先,得閒將4個8考出黎先仲實際。
2 QLD停左好耐啦,唔知幾時會開。

3 Engaged同de facto一樣都係睇番你地既關係同同居證明材料。只不過移民局承認住滿1年既同居關係都算 de facto。

4 唔可以,citizneship係獨立申請,除非係16歲以下小童可以跟著父或母一齊申請入籍。

5 你小朋友唔會到時候可以攞到入籍,所以呢個問題唔成立。
Technically yes,但係有另一個hurdle係187需要3年相關工作經驗,唔覺得freshgrad就可以滿足到要求。
Yes for both.
即係比你有個occupation可以有機會申請澳洲移民。

其實我唔係好知道你想問咩,所以我都唔知道自己答左D咩 不如你爬下post了解下基本情況先。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞