澳洲移民 你問我答 (8)

1001 回覆
53 Like 9 Dislike
得中5學歷(會考)想讀到澳洲既大學可以點讀起
可以從TAFE(即係文憑)開始讀起,然後轉入大學。一般咁樣轉都可以有credit transfer。
係真架,你個有興趣?
已經分唔到你係黎搞笑定係認真
呢個移民post係比大家一個選擇既機會。

如果連選擇既權利都唔比,同 党 又有咩分別呢?
巴打 小弟讀building services engineering degree
個degree 係Washington accord 認可
今年27 做左接近4年
我呢個case係咪應該搵個master讀最實際

另外我想問係澳洲做電工係咪有課程讀,讀完就屬於認可資歷,可以直接搵工?

唔該哂你
我assume你係civil engineer?

如果考到4個7既話,試下走489?
Building services engineering 係做風火水電
如果去北領地個成數係咪大啲

另外我想知做電工係咪4年先攞到正式資格
未攞到正式資格前可以做相關工作嗎
哦,係算233512 MECHANICAL ENGINEER。

Mechanical既話TAS/NT都可以考慮489,兩邊都差唔多。

另外我想知做電工係咪4年先攞到正式資格 未攞到正式資格前可以做相關工作嗎
你問既黎左澳洲之後定之前?係澳洲係有電工可以讀,讀完就可以攞牌同係澳洲工作(未畢業都可以搵到學徒工)。
謝謝由我巴打,我再研究下第二個option 先..
如果喺TAS 讀1年洗費知唔知大概幾多?
同埋你指職業評估係?..
學費大概3-4萬澳幣一年,取決於你讀咩科。生活費你預2-3萬澳幣一年啦,睇你點生活。

職業評估係skills assessment,係所有澳洲技術移民既其中一個基本要求。職業評估係由澳洲移民局指定既特定機構黎按照各自既要求黎審核申請人既背景情況是否符合指定提名職業。

IT既職業都係由ACS黎評估。
https://www.acs.org.au/msa/information-for-applicants.html
好苦惱。。。淨係去到NT,應唔應該去呢個不無之地坐三年
但係我google過搵唔到相關課程資料
應該由咩keywords /網站入手
咁樣讀一讀就洗曬啲積蓄... 要認真plan 下先..
skills assessment 我做左啦,ACS 話我係261313(扣左兩年可以計四年)
爸打係澳洲讀緊plumber?
唔好意思岔開少少

(因為條女讀緊USyd)
所以而家積極考慮緊去Wollongong讀會計master
諗住攞埋偏遠地區讀書嗰5分
再搵下嗰邊有冇會計嘅part-time 讀住書做嘢

好奇一問,嗰邊僱主有冇係咪8大畢業生嘅觀念?(已知UOW同8大好明顯爭幾皮)

同埋如果揸緊485嘅時候計到自己夠分申請189/190 可唔可以交EOI?

唔該巴打
借位問一問,咁讀緊書時可唔可以接freelance黎做?做part time的話有無人工上限呢?有收入的話,可能性大好多。

唔該晒!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞