澳洲移民 你問我答 (8)

1001 回覆
53 Like 9 Dislike
由我巴

RN建唔建議 apply nsw/sa 190?

thanks!
咩情况?

Generally speaking 遞交州政府擔保申請先,邊個州批先邀請上就去邊度。
870 係 forever Temporary Visa.

143 係 PR。
4年。

Technically 可以。咁樣就要睇埋你分別係兩個家庭有幾多個step siblings了,因為有條法例叫做 balance of family test。

你參考下先:
https://archive.homeaffairs.gov.au/trav/brin/pare/balance-of-family-test
明白

但仲係唔係好明個procedure... sor
假設我個goal係想帶個同父異母既細佬移民去澳洲
亦假設全家只有我太太有citizen

咁step 1申請spouse visa兼住滿4年攞citizen
step 2 攞到PR後過黎住2年就可以擔保親父&繼母一家

個唔明位係我同父異母既細佬應該幾時介入申請visa?
(仲係小童遠未成年)
PR = Spouse Visa。咁樣會唔會清楚好多?

等擔保親爸同繼母一家時step-brother就可以一齊申請。
你意思係apply 190 時時擇 all? I though it would be easier to be invited if I just choose one state.
澳洲最平要預幾多錢?
我無當地家庭 但好想用專業技術移民
SA 唔係主要俾 190 喺佢個州讀過書嘅人架咩 ?
分開兩個EOI咪得囉。
比唔到約數你。包埋學費既話預至少6位數啦。
Not necessarily.

有D職業海外申請都可以。

Delta 都無話海外申請一定唔得,你有high point都可以架。
Hello巴打 有少少問題想問下
我而家喺Brisbane讀緊CERT 3 English
讀完之後想試下去TAS讀2年Tafe嘅automotive課程
之後假設可以留喺嗰邊做一年野
係咪就可以走技術移民(489)?
年齡30分
工作經驗1年5分
學歷10分
澳洲學習2年5分
偏遠地區5分
單身10分
TOTAL:65分
想問埋我咁計有無錯?
THANKS
再追問先, 因為小弟MLT化驗師出身, 但我見呢行係果度係short term
假若我再係當地讀2年
要係咩情況下先走得倒?
之前上網睇nsw好似無岩洗既u唔知我睇漏定點
巴打知唔知邊間係viable
哦,如果你想過黎讀書再移民既話,你既Accredited QS應該已經足夠通過QS既職業評估而唔需要工作經驗,之後再過黎Tasmania是但讀個master然後經Tas 州擔保就OK。
咩叫MLT化驗師?要知道呢個係咩先可以知道點答
正確。
咁就睇下職責係屬於偏邊方面多。有4個category。

https://www.aims.org.au/services/qualification-assessment
我今年30歲,做左quantity surveyor 9年,已chartered,想請問65分機會申請189大唔大?如果申請190拎州擔保的話,邊個州份會比較容易?
65分想直接PR(either 189/190)既機會幾乎等於0。

一係你就湊高分D(最少75-80分),一係走NSW 489擔保。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞