澳洲移民 你問我答 (8)

1001 回覆
53 Like 9 Dislike
祝巴打生意興隆 長命百歲
搵左咁耐終於見到d曙光
我理解嘅 491 同 494 都係同依家嘅 489 187 差唔多

要做夠 3 年先有得申請 PR 3 年後都係有可能 fail

我純粹想問下個 point system change for 189 190
489/491轉PR只要有工開一般都可以成功轉PR,無咁多麻煩野。
Good luck.
想問下如果係攞eng graduates visa 之後要點?
有無人知個skill assessment 係點做?
交 ielts 成積加畢業證書?
485 visa好似無之後咁
想問下如果係攞eng graduates visa 之後要點?
湊分申請189/190/489。

有無人知個skill assessment 係點做?交 ielts 成積加畢業證書?
https://engineersaustralia.org.au/For-Migrants/Migration-Skills-Assessment
想問下讀緊degree然後轉左校(3年degree轉4年degree),係要續個student visa定係要重新申請過? 因為我係個網搵唔到有得揀續visa
巴打有冇tg?
境內申請500學生簽證 = 所謂既續簽。
@will1878
巴打 如果用plumber申請技術移民 係咪要取得相關學歷後先開始計經驗? 因為我而家半工讀緊
是的。
我睇我既情況就係bachelor degree(non-related), 再加related post-qualification, 會扣一年date deem skilled ,所以實際經驗就係Mar-14 to July-19 =5年
如果我喺香港讀完一個法律學位 唔讀香港PCLL
我上網search 過
係咪可以過澳洲補讀返個邊嘅 law course
之後可以讀 PLT?
巴打,想問下
TAS 190
Oversea applicant 好難一下子就羅到個肯等你一年搞完190嘅offer

咁其實就要482邊做邊等190批到手

但我睇返TAS 190 嘅requirement係有三種

https://www.migration.tas.gov.au/skilled_migrants/skilled_nominated_visa

492 to 190 應該係Cat 2
但其中一個requirement係

you and your dependents muat currently be living I'm TAS

咁嘅情況我即係要482個陣帶曬全家去TAS 做夠半年再申請190?
Overses Applicant 要走Tas 190一定要有Job Offer。如果無job offer都可以退而求其次申請Tas 489。我建議你考慮489 rather than 190,要係海外搵job offer係非常不切實際
是的。先想個別州既admission board申請admission,佢地會feedback你要補邊幾科,然後攞相對應既簽證補完就可以。
可以滿足Quantity Surveyor既職業評估要求。

但係你唔係澳洲讀書既話好難申請graduate job。

所以我都係建議你目標489或者以後既491為主。
下年畢業嘅護士打算開始睇技術移民 留名
加油練好英文。
Interpreter夠分既話可以試下申請NT 190。其他option仲有去Tas搵個job offer申請190,或者VIC Regiona搵個job offer申請489。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞