澳洲移民 你問我答 (8)

1001 回覆
53 Like 9 Dislike
準備去做 要考試
但65分大唔大機會呢
How’s life down under?
我就嚟投身電工
Licensed trade係咪最快點都要四年先合資格報OSAP?
咁其實搵個澳洲妹結婚係咪就可以輕鬆移民
係呀 要讀1年 係Melbourne 嗰邊讀
你地兩個可以一齊搞,睇下邊個可以快D攞到invitation就將另一半當成defacto partner/結婚配偶帶埋一齊申請PR。

如果你男友已經係澳洲讀緊IT可能會比你係快D搞到。
係啊,真愛移民。
是的。
65分想申請189既話機會無限近於0。

489既話只有SA(個人至少75分),NT(要有job offer),TAS(要有job offer)先可以比到海外人士申請。

可能11月既491會容易D。你專心考到評估先。
恭喜恭喜!介唔介意分享下係幾多分或者邊個州擔保?

唔使填parents,因為父母唔算dependents。

佢地本來就唔應該填為dependent family members,所以當然可以。
Thank you!

我跟你recommend 申請vic190 得左
分75 (Age30; Eng:20; Exp:5; state nomination:5; degree:15)
由我巴 又係我

我想知良民証係咪lodge visa 時已經整得
因爲交document 有個位(evidence of character)要交oversea police clearance( national)

但我見有人話要等co contact 先做得?
要等有信先得
無信既話,警局不會理你
Thank you
考完試再諗諗點行
唔好意思
我岩岩睇哂咁多個洲啲489/190 nomination job lists
好似都唔見有自己職業
係咪因爲就黎完左依個年度
要等7月1日先再renew?
唔係,而係本身Lab Scientist呢個職業就唔係每個州既擔保清單上。

只不過呢個職位仲係移民局既STSOL上,所以仲有呢三個州可以以特殊情況下黎比擔保。

所以我都係戈句:“可能11月既491會容易D。你專心考到評估先”。
正解。
想問多少少
因為我下年8月先master grad
係咪依家可以做定職業評估同考IELTS先?
不勝感激
你既degree既major?
Public policy and Politics
巴打你好,想請問下如果同居超過1年 (有聯名戶口/租約兩個人名/水電煤bill一齊 咁),但係冇搞de facto 亦唔會結婚住,申請pr時咁算唔算單身?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞