澳洲移民 你問我答 (8)

1001 回覆
53 Like 9 Dislike
Yes。
請問樓主
如果報澳洲master 畢業可唔可以留低做野 然後睇下有冇機會攞pr?
Thx
當然可以。
由我巴,我係TG hi左你
有啲問題想請教下你
如你有時間,可否解答下?
我應該都覆過晒,你hi多我一次?
TG: 話我淨係可send msg to mutual contact…
Your TG?
@LKPch
由我爸,第一次出post 求助,希望唔好講到1999。

我本身plan 左今年申請190,背景:
年齡32,學歷學士(非相關),今年多左個civil HD同埋開始讀緊RMIT degree,現職Civil site engineer,有個expire左既IELTS7.0

我打算用civil engineering technician 做vetassess claim 1年skilled +5年經驗同打算PTE-A考到79+,夾埋應該有80。
想睇因為依家大減直接pr位,係咪11月改制前拎曬state nomination 會比較穩陣定係都係要拎11月果個temporary visa?

Many thanks.
唔好意思,阻你少少位

【民陣6.9反惡法遊行】
日期:6月9日(日)
集合地點:銅鑼灣東角道
時間:下午2時30分集合,3時正起步
遊行路線:銅鑼灣東角道遊行至金鐘添美道

反對逃犯條例白宮聯署
-簽完記得確認返電郵

https://petitions.whitehouse.gov/petition/extradition-law-amendment-hong-kong-threat-personal-safety-and-freedom
1. 係adeladie讀緊tourism & event management,下年畢業,請問有冇機會可以申請pr? or易唔易搵到呢類嘅工可以搵人擔保?

2. 另外如果唔得嘅話轉讀其他嘅master會唔會好d? 同埋如果讀master,大學gpa有冇咩要求

3. btw有個親戚係悉尼已經定居好耐,會唔會有可能幫我加到分?
1 你幾時33歲?呢個幾關鍵。

2 根據經驗你依家仲未考到PTE 4個79既話,應該黎唔切11月前搞得掂。估計你走11月之後既491會實際D。

盡快做好評估先,再考慮下一步吧。
推。
1 TEM 最近既職業係Hotel Manager或者Event Organiser。除非你係南澳搵到相關工作經驗同job offer比你做職業評估同埋之後既州政府擔保,如果唔係好難辦身份。

2 一般澳洲本地畢業生上Master既要求都比較低D,不過都係取決於major。

3 No. 住sydney既親戚加唔到分。
咁TEM有咩相近又比較易留低嘅master可以讀?我之前問過個中介叫我轉讀social worker,但我怕難handle
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞