澳洲移民 你問我答 (8)

1001 回覆
53 Like 9 Dislike
Thank you

咁即係都可以刷下 result
由我巴,
如果 190 傢伴侶都係 on list occupation 可以加分,但未出得切 skill assessment letter,
可唔可以照入 visa EOI, 到時有 skill assessment letter 再後補加返分?

定交 visa EOI 就已經定再個分,一定要齊曬先好 apply?
Submit EOI 時你配偶既skills assessment 同埋英文成績都要出曬先可以。
配偶加分嗰度,英文要IETLS全6加5分. 如果配偶大學係澳洲畢業. 有無得唔使考而家呢5分?
Hi 巴打
移民黎講,Occupational therapy/physio 呢兩科嘅前景有無分別?
黎緊打算去Vic/WA讀masters,暫時呢兩個state PT/OT都可以直接Apply for state nomination?
你覺得黎緊呢兩個職業會比人係名單上除名的機會大嗎?
謝謝
咦 同業喎
由我 巴

我見 visa 190 skill point table “partner skills” 嗰度話 “spouse had nominated a skill occupation that is on the same skill occupation list...”

如果我 partner occupation 係MLTSSL, 我 occupation 係 STSOL, 有無得幫佢加嗰 5分?
Hi 巴打 有無做485 post study work visa? 或者其他agent推介?
Hi 巴打
想問下188B除咗投資州政府債券之外, 仲洗唔洗做另外投資先可以附合要求?
188B持有人黎到澳洲後最好有做D額外既投資,但唔係compulsory同埋無金額要求。
有做,所以唔會推薦其他agent。

TG:@will1878
如果申請既簽證係189,MLTSSL + STSOL 係唔可以加partner skills分。

如果申請既簽證係489/190既話,MLTSSL + STSOL 可以加partner skills分。
呢兩個職業係WA/VIC都係可以畢業後唔需要工作經驗就可以攞到州擔保。

去WA既Murdoch University讀OT或者Physio啦,有名氣既。

應該唔會,始終係專業人士,去馬啦。
一定要考。全6無得考學歷豁免。
由我巴打你好,我都係呢個case, 主applicant 係MLTSSL 但partner係STSOL... 想請教一下邊到見到190不同list可加5分?
我見好外國forum都話要同list先有5分加☹️
190用既list其實就係STSOL,所有MLTSSL上既職位其實都算係STSOL list上,所以申請190時配偶既職位都係STSOL上,算係同一個list上,就可以加分。
有朋友老婆係澳洲人,有一子女,點樣申請入籍?
佢老公點樣入籍?用咩form?
先以配偶擔保攞到PR,再住4年入籍。

無其他捷徑。
我啱啱u grad左一年 EE degree黎 做緊programmer
因為經驗唔夠㕶敢行190 想問下巴打行graduate program 會易啲定去讀書搵州擔保易啲?
同埋其實聽講澳州藍領比較搵到食 如我唔怕辛苦 去讀個地盤方面既tafe又得唔得?但我又個degree喺手 係咪唔會收?
你指既graduate program係指咩野?

如果你攞旅遊簽證過黎後轉學生簽證讀類似carpentry既TAFE會容易過直接係香港申。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞