澳洲移民 你問我答 (8)

1001 回覆
53 Like 9 Dislike
最少4年。
明白

另外想問 EoI 嗰度

如果我同我老婆都分別 apply 189 190

咁係咪即係 family member 嗰度大家各自都填 1 ?

邊個收到 visa offer 先就帶另一個一齊攞 PR ?

慢 d 嗰個就唔需要 apply visa ?
Correct.
想請問如果我係Mechanical Engineer 已chartered同埋係Washington Accord
今年32歲 (2019年) 香港工程經驗9年
想移民melbourne
q1. 係唔係一定要IELTS有7分先夠分搞? (如果係搞190係唔係就一定要有埋IELTS 7先得?)
當我搞得黎已經33歲
如果我到時IELTS夠7分搞190 夠唔夠分移民?

q.2 如果我用190 幫我, 我老婆同呀仔搞移民
拎到pr之後係唔係全家都有pr? 我留係香港工作只有我老婆同仔係澳洲居住到拎到citizenship 得唔得? 有冇話因為係visa 190 所以一定要我去melbourne工作先得?
另外如果第時我老婆同個仔做左citizen, 我係唔係之後可以因我老婆係citizen而拎到citizenship/PR?

1 年齡25+學歷15+工作經驗15+英文(假設考到4個7)10 = 65。明年大家都估基本分數會往上升,你要做好70-75分都要走489(仲要可能要去其他偏遠地區)既心理準備。

記住唔係你想移民黎Melbourne就一定可以移民到黎Melbourne。

2 一家攞PR。 190既條件係要求主申請人去擔保州工作同住2年。你想下人地比擔保你就係要換取申請人既技術同能力去為個州做貢獻,但係你攞左人地簽證後就只係留低老婆仔女呢D無貢獻既係度,你覺得合理唔合理公平唔公平?

PR之後申請入籍就係每個人都獨立。
明白
咁即係如果我想只搞老婆同個仔去就只可以行189?
定一或邊條路都唔得?
189唔夠爭無親戚..本來諗住190個科係MLTSSL但唔係洲list係咪洲擔無望/樓主有無其他健議..

想問埋計eoi個aus study requirement係咪唔計master?
Which occupation?

第二個問題唔明你想問咩,咩叫唔計Master?
拿,如果你本人唔係真係真心想移民過黎澳洲,凈係只搞太太同小朋友過黎既話,就唔好霸住個咁寶貴既技術移民名額啦,幫佢地辦番留學算啦。

技術移民係比有技術能力既海外人士黎澳洲貢獻同發展,而唔係比海外家庭直接移民過黎就馬上拎澳洲福利而一分稅都未交過,希望大家真係respect返成個移民policy。
我都明

其實主要係想個小朋友係澳州成長同生活
冇福利要全pay 佢讀書同生活都冇問題
只係想到第日佢大左又要辛苦搞移民先諗用自己資格做呢樣嘢

咁其實有冇話小朋友幾多歲之前去澳洲留學同生活
長大後可以有PR?

想個小朋友可以安安穩穩咁係澳洲生活
會計師移民澳洲係咪已經無乜可能
有既,你夠高分的話。依家會計最少90分,即係年齡30+學歷15+澳洲讀書5+澳洲偏遠地區讀書5+英文20+8年相關工作經驗15。
如果本身唔係佢skilled worker list上面,可唔可以經working holiday visa係個邊做相關行業 再申請?
我真係唔明,咁樣將個家庭分開一半係兩個地方真係會對個小朋友既成長好咩?

我自己有個4個既女,講真你要我“為左個小朋友有個更好係成長環境”而將家庭拆散我真係做唔到,肯定要一家人一齊共同進退。

咁其實有冇話小朋友幾多歲之前去澳洲留學同生活長大後可以有PR?
當然無啦,一D都唔合理。
唔可以,依家申請人無番個同職業相關既學歷基本上咩僱主/技術簽證都唔會申請到。

攞個WHV過黎搵配偶擔保更大機會D。
無配偶

Anyway, thanks bro
所以咪話建議過黎媾女
點解 189 三月嘅時候有 1490 個 quota 四月得返 100 個 ?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞