澳洲移民 你問我答 (8)

1001 回覆
53 Like 9 Dislike
咁係揀邊個州都可以?
有無話邊啲會易啲申請到
另外想知補個啲科 係要喺大學上堂定係點架?
PLT我上網睇 係咪都係喺大學度讀?

我見巴打你係讀緊LLB 想知多啲
咁係揀邊個州都可以?
Yes.

有無話邊啲會易啲申請到
No. 個人認為係一樣,不過你可以試下唔同州睇下有無唔同feedback。

另外想知補個啲科 係要喺大學上堂定係點架? 大學補讀。

PLT我上網睇 係咪都係喺大學度讀? 其他州唔清楚,維州係College of Law 或者 Leo Cussan,兩間都唔係大學,而係獨立既機構。
想問下 Special education teacher 同 early childhood teacher 係咪都要係澳洲個邊註冊?因為我個 bachelor 係香港讀,洗唔洗做咩學歷評估個啲?

同埋,澳洲教師註冊係咪都要ielts 7788 ?

諗住係澳洲搵工做~

感謝🙏🏻
其實係咪同澳洲人結婚 自己就可以搞移民?
澳洲技術移民一定要做職業評估(Migration Assessment)。

Special education teacher / early childhood teacher 既評估機構都係 AITSL。具體評估要求請睇:
https://www.aitsl.edu.au/migrate-to-australia

教師註冊都要提供 IELTS 7 7 8 8 。
https://www.vit.vic.edu.au/registering-as-a-teacher/how-do-i-register-as-a-teacher/a-guide-on-how-to-register-as-a-teacher
Yes,可以咁講。
QS移民或者工作唔需要license/registration。
咁到時可唔可以幫屋企人搞埋?
打算resign飛過去揾
但想知482 to 190得唔得
因為都聽過羅住482申請189成功的例子
不過又擔心Tas 190係咪一定要 all dependents living in state…
唔該曬~
所以都係搵childcare 做先!
加油~
Technically 可以,但係亦都聽講過TAS拖住唔比190州擔保。

你既意思應該係攞住482然後走190 Category 2 – Working in Tasmania既話,dependents肯定要一齊係Tas黎滿足commitment要求。
我估你指既屋企人係指爸爸媽媽?

父母擔保移民既話,對於擔保人既要求係 1 係澳洲定居2年;2 簽證申請人(即係父母)有不多於一半既子女數係澳洲海外定居。
thx 巴打解答!
如果係melbourne讀master of teaching early childhood又得唔得
絲打知唔知香港幼教hd 可唔可以駁去澳洲讀degree?
得唔得係咩意思?

讀當然可以讀,但係係Melbourne讀就會少左5分同埋無州擔保優惠政策。無擔保就只能做獨立技術移民,需要既分數至少80分(下年配額少一半可能會仲高)。
無得駁無credit transfer,但係都可以直接入degree。
唔該咁好似係香港補返degree再去澳洲讀master好d
巴打你好

我EOI會走221112 Management Accountant

聽聞而家政府開始「鼓勵」移民去偏遠地區,計完新制個分最多都得裸80,一來唔擔保NSW 491收會計,二來條女喺USyd讀緊書,畢左業幾大機會留低,所以開始諗緊去NSW偏遠地區讀Master

聽聞NSW Wollongong/Newcastle將會包埋偏遠地區,係咪真有其事,定都要等新FY公布491細節?偏遠地區讀書會唔會等於491包嘅偏遠地區?

以UOW為例,Master讀年半,夠唔夠Australian 2年Study Requirement?

PY 計唔計澳洲工作經驗?

唔該巴打
聽聞NSW Wollongong/Newcastle將會包埋偏遠地區,係咪真有其事,定都要等新FY公布491細節?
睇番政府既法例,新既偏遠地區係全澳洲 except Sydney, Melbourne, Perth, Brisbane and the Gold Coast. 所以 Wollongong 同 Newcastle 應該係11月後算偏遠地區。

偏遠地區讀書會唔會等於491包嘅偏遠地區?
Yes。

以UOW為例,Master讀年半,夠唔夠Australian 2年Study Requirement?
總之有92個study week就得。
https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-listing/temporary-graduate-485/australian-study-requirement

PY 計唔計澳洲工作經驗?
唔計。
其實應該直接黎澳洲讀degree最好。
我係tafe 度讀cert III 同diploma ,但以我認知冇得credit transfer ,因為當年啲同學(其他國家)本身都係讀幼兒,但去到澳洲都要再讀過cert III 同dip 之後再駁uni。

同意係澳洲讀,因為係澳洲讀degree 可以唔洗考 ielts! 就可以註冊!
原來係咁

絲打想問下澳洲學既野同香港既係咪大同小異?
(我問過degree既fd,佢地話同hd差唔多,係實習有d唔同)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞