澳洲移民 你問我答 (8)

1001 回覆
53 Like 9 Dislike
Ask your friend to get a job.
放假過黎感受下澳洲是否真係適合你。
香港有冇VETASSESS 既認可場地?
Approved venues are located in certain countries around the world.
打算係Adelaide 讀master
之後再申請pr
但最近見澳洲政府年尾又改政策
所以有啲亂
家姐係Adelaide
Thanks
For practical interview? 要單獨同vetassess約同安排,唔係固定的。
你有家姐係Adelaide可以幫你申請南澳489/190既,建議你讀master既時候搵定part-time做mathmatician會對你申請州擔保同移民有好大幫助。
part time 需要同mathematics有關係既工作嗎?
定係student visa 期間既工都可以計落489果一年工作度
thanks
如果係plumber 334111, 香港有冇得做Practical tasks?
同埋technical interview 係咪must?
你好! 由我巴打
小妹今年30半, 本身有biotech degree, 不過grad 後做左半年lab 就轉左做admin 文職, 到宜家做左5年多.

知道現有gei 學歷同經驗做唔到技術移民, 投資移民又冇可能, (1) 想問唯一出路是咪去讀master 再轉190/ 新gei 491?

比較有興趣的是讀ot/ pt/ nursing, 去regional area 讀有加分, (2)請問入學競爭大嗎? 推薦邊個regional area?

同埋擔心grad時係regional 搵唔到工. 雖然佢宜家係想將d 移民撥去regional area 唔好集中係d 大城市, 但唔知region 職位空缺又是咪真係咁多可以食得哂...(3)定其實讀個STEM gei research master 好d? 可以拎多10分, 但本身degree 成績麻麻得2nd low, 入學機會都好似渺茫d...而且呢行窄更驚grad 時搵唔到工...

我大概計過如果成功讀到(nur/ot/pt) grad個陣的分:
年齡grad 果時最快都33 > 25分
本身hk degree > 15分
full time study 兩年 > 5分
偏遠地區 > 5分
ielts 7777 > 10分
single (預計la) > 10分
Total 70分
(4)咁計正確嗎?

我見grad 之後可以485 係果邊2年搵工, (5)其間如果搵唔返讀果個occupation 的工, 做其他工會影響申請491/ 190嗎?

(6)同埋如果最終係491 得左, 係咪始終要搵返occupation 的工做返3年先可轉pr?

唔好意思有咁多問題, 還望解答, 麻煩哂! 感激!
1 就咁睇既話,是的。過黎讀書黎申請移民係比較理想既做法。

2 其實無咁大,只需要有對應既英文成績同埋唔太差既成績(60%)都可以申請到學校。Tas/NT/SA都係理想既選擇。

3 澳洲既research master無咁容易入,要睇既野比較多,例如degree有無honour,之前既research topic,有無reference等等。比coursework要難入好多。Alternatively可以考慮過黎讀個bio相關master of coursework再上research/PhD,但係條路就會變得好長了。 澳洲既相關research都仲OK既(如果你仲會有興趣係research上既話......)

4 可以咁講。

5 你做其他工作既話就可能claim唔到工作經驗分,但係除此以外無咩其他影響。

6 唔需要做番原本既工作。

按照你咁既情況同背景,Nursing/OT/PT既master都未必容易入,但係如果可以讀番3-year degree既話會比較上容易入學。
1 可以的,通過左第一輪vetassess之後會同你安排。

2 Yes for offshore applicant.
最好,因為你既職業既skills assessment需要一年相關工作經驗(不少於20小時既工作都可以計)。同申請簽證無關。

題外話:點解你每個post結尾都有個
因為無公仔好唔慣
nursing 如果得2-3年經驗 去澳洲讀埋master 想190/489 邊個州比較friendly? 因為見sa qsl要5年經驗 wa又要3年加offer nsw又唔係個個地方比到489你 係咪VIC Tas比較好?
RN既話考到OET 4個B 嘗試可以直接海外申請州擔保技術移民喎,考唔考慮下先?
謝謝解答!
請問是否degree 的競爭比較少? 多local 同外地的中學生報嗎? 我已經係graduate, 唔知佢會唔會考慮
Degree會容易入D,但係的確會多D年紀較輕既同學。會唔會多local就睇邊間uni。
TAFE係咪話有degree唔可以讀?點樣可以用旅遊簽證轉學生簽證?
Not necessarily。

如果有justifiable既原因,例如degree畢業出黎做左幾年廚師,咁想過黎進修廚藝就係一個合理同justifiable既理由。

旅遊簽證過黎後係境內搵到學校申請,攞到COE,就可以申請轉學生簽證。
想問下如果accounting 申請190 得80分 係咪無乜機會?
由我巴,我學生簽證俾大學取消左,有無辦法續簽學生簽證

可唔可以加我tg 唔該哂
https://t.me/ajk55010
想問下489,491有無cutoff point???
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞