澳洲移民 你問我答 (8)

1001 回覆
53 Like 9 Dislike
PTE 一年得兩次考, 五月同十一月,ielts 個個星期都有得考
搞笑?PTE一個禮拜五日都有得考喎。

例如 RMIT:Register for one of two daily PTE Academic test sessions held from Monday to Friday。
https://rmitenglishworldwide.com/pte-academic
QLD的話,親屬擔保每個月得10個位。

而且你既基本分至少要有70-75分先有機會可以加埋你PR家姐既擔保10分黎申請489。
我人在香港, 香港一年得兩次
你肯定?一個禮拜至少1日有位喎。
我搵極都係得hkeaa 個網
唔該哂 巴打
我起CU讀Electronic engineering, bachelor degree
HKIE上面寫係Washington accord accredited

https://www.hkie.org.hk/en/quali/program_detail/36/

咁我估應該符合既
巴打你好, 我自己本身係citizen, 幾年前我申請我太太PR, 批左, 個email講話要6個月內去AU, 但因為私人原因無去到, 亦都無同immi講返, 我想問下個Visa係咪唔再valid, 如果係我日後再申請會唔會唔批/難左? 定係解釋返我點解無去到AU就可以呢? 感謝!!
移民局有權取消無符合初次入境條款既簽證架。

你可以上移民局網站查下你太太既簽證是否仲有效(需要你太太既護照同埋批准信既信息):
https://online.immi.gov.au/evo/firstParty?actionType=query

如果查到仲係度就即係仲有個簽證,無就即係無左了。
符合Washington Accord唔代表符合Tele Engineer既要求(因為你degree係偏向電子而唔係通信),你最好盡快做個EA既評估睇下先。
Refer 番官網啦,註冊個account就睇到全世界既PTE考試既schedule啦。
謝巴打,小朋友仲係bb,如果佢大學先去澳洲又得唔得呢?佢擔保父母過去有冇條件?
當然可以。不過當然都要視乎廿年後既移民條例。
6月個189最低分都要85。。。
巴打你好 移民post新手
如果想去 NT 讀master 大路科 social work 一grad 州擔保 PR (假設條件一樣 )
行咩scheme ga ?
Pte 4個7 係入學條件?
Age within range
Work exp 6 yrs
Degree

Many thanks!!
到時候申請既應該就會係190了,經NT畢業生州擔保。

CDU好似唔收pte作為入學條件,只睇IELTS。(好似係)

不過注意如果你讀既係social work你既工作經驗就未必可以算分了。(原因係因為工作經驗同sw唔一致)
預左啦,估計下個財年都差唔多。
咁姐係得65 穩唔穩陣?
Ieits master 要交一次?
咁我畢業使唔使再考多次架先申請到? (有效期2年?)
Thanks!!
巴打 請問可以點搵EA 做評估呢?
上EA個網
開個acct,immigration 果part有教你點做
會唔會係因為依家個個月都得100個位?
如果回復返1000個位左右應該會75?
但係下個財年Skilled Independent 189既配額大減接近一半,分數估計只會升唔會降。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞