澳洲移民 你問我答 (8)

1001 回覆
53 Like 9 Dislike
我真係有野想問
我想知psychotherapist 點解係group A
而clinical psy個啲係group b
但明明psychotherapist 係個統稱
咁姐係點
如果交左表果刻係32歲
之後過兩個月33 會唔會減返5分?定計入表果刻?
唔好意思又有野想問
1. 如果想grad左之後轉讀cookery之類嘅話建唔建議?
2. 因為我聽好多室友講佢地都係度讀緊tafe嘅cookery diploma, 如果我grad左可唔可以咁樣轉去讀diploma?
3. 或者有冇相關嘅master之類?因為我就咁係度搵unisa & uniadl都好似冇
4. 就以上情況轉將職業focus係cook/chef係咪比social worker好?

個人興趣&知識係cookery>>>>>>social work

麻煩巴打
比如我畢業10年做左兩分工 A做左5年 B做左5年 唔同行業
我可唔可以用頭5年果份工報work exp?
巴打 我今年26 如果我係香港讀完個education degree 同埋master 出黎教咗三年書 諗住過澳洲再讀個special education嘅master 之後應該係邊state到讀會大啲機會技術移民到? 同埋有冇話要喺返嗰個state到讀先會加分? 同埋邊個state education嘅位(Teaching English as Second language/ special education) 最缺人手?
另外我男朋友喺澳洲讀緊IT 嘅master,都諗住移民去澳洲,請問我應該跟佢以spouse visa 咁申請,定係分開申請會好啲?
多謝巴打🙏🙏
考完入藉試一般幾時先有通知?
仲有兩星期考 OET ... 希望一切順利
Good luck and all the best
一般 3-9個月 都有,取決於council。
澳洲既Special Education係指特殊教育。
SPECIAL EDUCATION TEACHERS teach primary, middle or intermediate, and secondary school students with learning difficulties, hearing impairment and sight impairment, and promote students' social, emotional, intellectual and physical development.
你係咪指呢個先?

你男友係咩情況?仲有幾耐要讀?簡單黎講就係除非你地兩個係結婚/同居1年佢先可以帶你一齊申請任何簽證。
可以。

同埋要同你既nominated occupation相關。
1/2 個人認為你GTE好難會通過。你既housemates估計係因為之前無讀過bachelor/工作左一輪先過黎讀cookery,咁樣既情況移民局會比較容易批簽證。但係你一讀完bachelor馬上跑去讀cookery既話移民局唔想比你簽證。

3 Cookery無master架。連藍帶都無cookery master......
4 Why? 單單指移民黎講,當然係SW > Cookery。
交表係指咩先?

總之收到EOI既邀請前33歲以下就當你30分。
Group A
Group B
ielts要報UKVI? general 定general?
IELTSAcademic and General are accepted by Immigration Department of Australia.
本身BBA degree holder,做公務員
想過去讀carpentry係咪冇可能攞倒Student visa?
以subclass186(親戚公司)為目標,請問有咩可行途徑?
Thanks so much
樓主你好, 係Melbourne讀緊 Computer Science Year2, 請問畢業後有冇方法移民?考慮緊轉校去偏遠地區讀
你好,我係香港做Quantity Surveyor, Degree Holder, 32years old,先生做 Project Manager(Engineer), High Dip, 39 years old,有個10個月大小朋友,問過移民公司,佢話我地要去偏遠地區 (Tas, etc) 想問我地工種(加上係華人)去到哩啲地區,難唔難揾工?
做surveyor技術移民算唔算有優勢?
應該係入左eoi先申請state sponsor?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞