澳洲移民 你問我答 (8)

1001 回覆
53 Like 9 Dislike
22歲 大學讀econ finance fg無工作經驗 ielts未考到4個7

可以讀d乜會比較易移民 無理科底 讀diploma都無所謂 主要想移民同低成本 最好就可以學到一門手藝同技術方便搵工 有無邊個州(上網睇好似TAS/NT比較易)同課程可以推薦 同埋想問埋大概要幾多學費

同埋想問讀完係咪要491做幾年野先可以再申請PR, 假如到時夠65分就可以走190直接有PR?
thanks
Degree畢業建議就過黎讀個master,唔好讀diploma因為學生簽證唔容易申請到。

Econ & Fin 既話建議考慮過黎讀accounting,例如NT/Tas,暫時黎講移民都仲OK。

學費就大概澳幣3萬左右1年。

491攞到後3年轉PR。或者到時夠65分就可能可以走190直接PR。
請問如果我結左婚但係EOI時唔include我partner嘅話,我會唔會被當係single?
由我巴,而家仲有冇457-> 186/187 呢條路?
Yes.
有的。但係457已經係上年結束左,如果依家開始辦既話應該係 482 -> 186/187。
有冇年齡限制?
係咪要ielts 4*5?
多謝解答!
年齡限制 45以下。
英文 要4個6。
咁換句話黎講
即係可以唔include partner加左十分
落左地再用801申請佢黎?
咁唔會犯法咩?
會犯法。會取消原本已有既簽證,原因係當初申報同事實不符。
My friend Susan studies at Sydney university but if the money for the study grant dries up she won’t be able to continue with her studies
Thx,
想再問下 , nursing要做埋實習 6-800個鐘 咁計分果度當唔當埋係澳洲工作經驗一年果5分 ?
本身做human resources,有親人住regional area.
可唔可以apply visa 489?

英文試要考左先定係搞好skill assessment 入左申請先考英文?

我以前o係澳洲讀大學,可唔可以豁免考英文?

visa 498 到左澳洲之後,工作使唔使一定要做返skill assess 果個行業?
今年27 係澳洲讀緊bachelor
仲有一年grad
firat major math
second major data science
想讀埋master of math
想問建議申請189定489好

如master 去regional place 讀
係咪489個居住年期可以計埋讀書果兩年

如家姐拎到pr 489係咪有得加分 定有咩條件?

知道年尾澳洲政府又轉政策
單身加分個要求又係點證明

Thanks
想讀埋master of math, 想問建議申請189定489好
所以你想讀書定係申請PR?

Anyway,你要申請任何技術移民都要有一年post qualification既做mathmatician經驗先可以搞得掂職業評估黎申請技術移民。

家姐係邊度定居?

唔使證明,declare自己係single就可以。
正解。

RN一定要post qualification同full registration既工作經驗先可以計。
本身做human resources,有親人住regional area. 可唔可以apply visa 489?
邊方面既HR?Headhunter 定係公司內部HR?過到相關職業評估就有機會。

英文試要考左先定係搞好skill assessment 入左申請先考英文?
可以同時進行,你個occupation既評估唔使英文都可以申請。

我以前o係澳洲讀大學,可唔可以豁免考英文?
唔可以豁免,都要考。

visa 498 到左澳洲之後,工作使唔使一定要做返skill assess 果個行業?
唔使。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞