澳洲移民 你問我答 (8)

1001 回覆
53 Like 9 Dislike
同居超過1年就算de facto。
唔相關既學歷要最少2年工作經驗先可以通過職業評估。

不過你有4年既話都可以做定先。
謝巴打
小弟做civil/ structural engineer
年齡 31= 30分
Ielts aim at 4個7= 10分
工作經驗 9年= 15分
Degree= 10分
老婆 occupation on list= 5分
Total 70分

行189/ 190 SA Victoria 會唔會有offer?
一般要等幾耐?
同埋考PTE係咪好d?
巴打 想問489個 family sponsor 係點樣
但係我地冇去正式登記或者搞過任何法律上嘅野,咁申請的時候要點俾資料?唔該巴打
讀緊物理治療, 唸著畢業之後喺香港儲兩三年工作經驗, 之後去澳洲讀master, 如果要通過技術移民, 可唔可以讀完Master喺澳洲工作, 同時apply移民? 感謝
想問489去澳州之前可唔可以係香港拎走mpf d錢?
唔清楚,你應該問番MPF。
可以的。
De Facto唔使搞任何法律上既野都可以。

有聯名戶口/租約兩個人名/水電煤bill一齊,你提到戈D都要。加上相,父母寫個證明信,兩位寫份關係陳述。總之要有最少1年既材料。
巴打 想問489個 family sponsor 係點樣

簡單黎講就係,有個係指定區域(https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-listing/skilled-regional-provisional-489/designated-areas-of-australia)定居既親戚(a parent, a child or step-child, a brother, sister, adoptive brother, adoptive sister, step-brother or step-sister, an aunt, uncle, adoptive aunt, adoptive uncle, step-aunt or step-uncle, a nephew, niece, adoptive nephew, adoptive niece, step-nephew or step-niece, a grandparent, or a first cousin)願意提供擔保,就可以係你既489打分基礎上加10分。

不過489 family sponsored stream依家講緊80分,每個月比得10個位。
189 的70分就算吧啦。

190 VIC 好似好耐無比70+5比海外civl engineer,不過可以試下既。

190 SA 既話 Civil Engineer 係Supplementary List上面,不過依家not available for High Points & Chain Migration,換言之即係除非你係南澳畢業或者係南澳最近工作12個月先會比擔保。

好多人認為 PTE > IELTS,都可以試下。

我發覺我degree 係咪應該有15分而唔係10分
即是我應該75分?
75+5既話,vic會大d機會。
感謝
Accountant 係咪80 points先有機拎EOI?
我想問拎左801 UTS學費有無平
由我巴打你好, 多謝你不計付出幫我地
先講下我背景..
27歲, Major in Bachelor Computer Science(HK), 6 years working experience(4 years can be claimed to point test), PTE 65+

ACS released skill assessment as 261313(Software Engineer)
暫時分數: 60

知道暫時只可以行190(65) / 489(70),
想問下如果黎緊7月想報190/489, 邊個state㑹相對容易/大機㑹啲? (無親戚/無僱主擔保)

Cheers
巴打
多謝你幫我地先
我老婆個表妹住Pacific Pine偏遠地區
所以想用489簽證(親屬擔保)拎左TR先

我老婆係accountant
佢分數如下
34歲 --> 25分
未考ielts --> 當佢拎4條6 --> 0分
Bachelor --> 15分
10年工作經驗 --> 15分
配偶(即係我)英文 --> 5分
表妹擔保 --> 10分

呢度加埋得70分
請問有冇機會申請到?
會計489既話最少要75(個人)+10(親屬擔保)分先有機會,同埋好有可能會等到天長地久(因為每個月先得10個名額)。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞