澳洲移民 你問我答 (8)

1001 回覆
53 Like 9 Dislike
唔該曬巴打
你個人或者私心會唔會建議邊間?
希望到時grad仲移到民啦
要移民既話,西澳吧。

感覺Melbourne畢業生以後要留低只會越黎越難。
好啦唔該曬你
幫咗我好多
巴打我仲有一樣想問
我grad嘅時候年齡分得25
假設我搵到工
我係咪應該翻香港做幾年嘢
攞overseas 工作經驗嘅分
同埋等到25歲攞30分年齡分?
建議就唔好番香港了,好多人番左香港就唔想番黎。或者番左去就番無到你。

最好係畢業後攞個485畢業生簽證留低先。打分既話1年本地工作經驗 = 3年香港工作經驗。
Ok
唔該曬
巴打我今年22歲IT bachelor畢業 你會建議去hobart定係adelaide移民? 兩邊移民會有啲咩分別? 我諗住畢業之後讀埋professional year同考pte4個7
想問如果每年7月1日澳洲當區會重新放番d quota出黎,
我而家完全未submit 任何野, 係唔係等7月1日先交? 定而家交都可以排黎緊7月1號既quota?
唔好等,可以就依家上。而家交都可以排黎緊7月1號既quota。
你指讀Master然後移民既話,兩邊都差不多。Tas會straightforward D。
Bc
利個申 我冇咁樣覺得
我都係唔識所以問
咁如果淨係得bachelor呢?
261313 如果報489, 有無邊個region 比較易/多?

PS 巴打好欣賞你唔怕辛苦解答我地問題
我都好疑惑
其實真係為咗張passport黎讀
樓主會唔會有咩advice?
依家越黎越多人去Adelaide,的確生活/風景係好好多。

但係西澳仲未咁popular(即係仲未有咁多大陸印度人)既時候去搶點先會有著數。
Software Engineer既話,489可以走NT/SA/Tas/Vic。

但係SA/Tas依家無收offshore SE,Vic要有偏遠地區job offer,NT都要有job offer。

所以 ......

PS Thanks
咩叫淨係得bachelor?
BC就留係英國啦。
唔讀master
樓主西澳嘅意思係指perth定係仲有其他地方?
上面mention過嘅curtin同murdoch都好似冇regional分攞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞