澳洲移民 你問我答 (8)

1001 回覆
53 Like 9 Dislike
讀書時可以打工。具體要求就係:係semester之間只能每兩周工作40小時,放假期間則無限工作時間。

無人工上限,但係當然要合理(例如去做洗碗但係成10萬一年就叫無合理了)。
大firm/organsiations會有,細D就唔會care。

可以。
OK,咁可以考慮下去TAS求其讀個grad dip或者MBA
咁你要唔要移民澳洲攞PR?呢個就係交易了。
好有用既資訊
如果想幫好細既小朋友鋪路去澳洲,有咩策略?
佢地移到民後又可否幫助父母過去呢?
我有工作經驗既問題請教巴打🙏🏻

我起一間做通訊晶片既公司做過software engineer
依家起一間電訊公司做左4年Engineer

佢地兩個ANZSCO唔一樣(263311, 261313)
咁我既工作經驗係唔係唔當5年?
想問埋啲人話配偶要結婚超過一年先計
係咪真事?
想問如果批左PR之後, 有冇話隔幾耐先可以結婚然後再申請到配偶過黎?
除左靠父母擔保移民攞既PR之外,其他都無限制要求。
Incorrect。

澳洲移民局認可既配偶關係:一係結婚(無超過一年先計要求),另一係事實配偶關係(De Facto Partnership)超過一年(例如同居超過1年)。
OK 所以一個係software engineer另一個係telecommunication engineer?

呢兩個係完全唔同既職業(i.e. 唔係同一個unit group入面),所以你只能選一個職業同埋對應既相關工作經驗,you can't have both。
6歲以上小朋友就可以過黎小學留學(但係父母其中一方一定要陪讀)。

等呢個小朋友長大到可以自己技術移民(至少都大學畢業),自己攞到PR後就可以擔保父母攞PR。

唔知你指既 好細既小朋友 係幾細。
學歷?年齡?英文水平?幾多年工作經驗同工作經驗內容?

呢D問題既內容太片面根本回答唔到。
爸打 如果我家姐係澳洲拎左tr(等緊pr) 我又係個邊讀緊書 個機會太唔太 但讀緊個科好似冇幫助 利申讀緊hotel man thanks.
我舊同事 土木工程師 ielts 6.5分, EOI 65分, 成功移民去悉尼
咁揀嗰個職業去申請係咪一定要依家做緊嗰個工種?
因為之後有可能轉工做programmer
咁我用Telecommunication Engineer既名義去申請得唔得?
攞到簽證之後你想做咩其他工種都可以。可以用Telecommunication Engineer申請會容易D攞身份。
不過Tele Eng既話具體仲要睇埋你既學歷是否符合EA要求。
應該至少1-3年前啦?依家無咁容易了。
你家姐有無PR其實對你無直接幫助,你都係要靠你自己打分走技術移民,你家姐係PR最多可以幫你加10分 同埋 “或者” 可以擔保你。

點解係 “或者” 要因為要取決於佢係邊度定居。
兩年前嘅事
佢住係qld 我睇過如果唔係住係BNE就可以擔保我?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞