澳洲移民 你問我答 (8)

1001 回覆
53 Like 9 Dislike
巴打你好, 之前第6個post有問過你D Quantity Surveyor 移民問題
而家的起心肝要搞了,想有少少問題再請教:

1. 我計過分189應該有70分, 190應該有75分, 我應該都係行190會易D嗎?如果我有親戚可以幫我做到489又好唔好?489上年數據好似批得極少配額....
2. 如果我190揀QSL會唔會機會大?
3. 我未來妻子無o係skill list度,所以加唔到5分,因為我地仲有半年先結婚,佢係咪可以 a) o係我拎到approval 前 (say 9個月後), 用妻子身份加埋入我個appllicaton度?b) 定係我可以呢個moment準備入EOI申請,用我女朋友身分加埋入我而家個申請度?
4. 承上題, 如果我同佢一齊拎到PR, 佢都要同我一齊comply 189 / 190 既rules先可以拎到citizen嗎?定係因為我係applicant, 所以我comply,佢都會有citizen?
5. 想問如果PR途中我地有小孩, 個小孩係咪已經會有AU既benefit?

唔該晒由我巴
1. 如果你真係的起心肝搞既話,首先唔好理189/190咩情況。先專心搞掂職業評估同埋英文4個7先。職業評估如下:
https://www.aiqs.com.au/imis/AIQS_Website/Migration/AIQS_Website/Public/Skilled_Migration_Assessment/Skilled_Migration.aspx
搞掂再睇你有咩visa options。老實講189依家無80+分都無希望架啦。
190既話就TAS比較好辦。
親戚係住邊度先?唔係實幫到手。

2. QSL係咩?如果你指昆士蘭(Queensland QLD)既話,唔清楚因為州政府仲未公佈新一年既州擔保政策。

3. 如果你地已經同居/訂婚既話,某程度上你地已經算係夫妻關係,咁樣就一定要declare係你既申請入面。

4. 一齊攞左PR之後,你同你太太就要各自滿足入籍既要求(我估你係問呢樣?),同 PR condition 無咩關係。

5. 如果PR期間係澳洲生小朋友,小朋友就直接入澳洲籍。如果係香港生,就可以entitle澳洲既permanent residency。
基本65分,然後每個州都唔同職業唔一樣(例如SA前兩日公佈IT要最少75)。
除非你係NT畢業申請190都仲有D機會。其他情況既話睇怕無機會。
想問下而家 early childhood education 係咪仲係70分?
同埋好似話改左新制度,冇partner 返而會加10分?
想問下如果去UNSW讀Aviation 飛機師 對移民有無幫助?
者係每個洲自己公布?
想問下civil tas 幾分
我搵到engineering 要85
無理由咁高
唔會公佈,你要遞交先。最少60+5就可以遞交。
可以有幫助既
189既話依家要85分。

但係或者你既情況可以走州政府擔保技術移民既話,就唔使85分都可以。你要講下你係咩情況。

11月後,單身狗加10分,但係個個都加 = 一樣。
Teaching Chinese as a second language
教開非華語學生中文
有冇機技術移民
唔該哂由我巴
我再研究下先
我係女
女友係citizen但回流左返香港
拍左幾年拖但無同居。
而家澳洲同婚合法,
可以用配偶身份申請移民嗎?
之後要坐幾多年移民監先攞到citizenship
如果係NT讀master of accounting 2年係咪都要睇你有幾高分 定讀完夠65分就有190/491 之前聽人講讀完就基本上就等於移到民
係TAS讀都無機會啦?
Thanks. 問多樣 咁到時係申請189 / 489 會好d
可以申請189當然最理想,但係唔係一定夠資格/夠分。

唔夠既話就要退一步考慮489/491了。
最少65分就肯定要達到,係唔係要搶高分就唔肯定兩年後係咩情況了。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞