澳洲移民 你問我答 (8)

1001 回覆
53 Like 9 Dislike
做軟件開發,見可以剛剛好489有綠燈,評估係比錢那個?
再想問如果去澳洲讀一年master再搵工有無幫助?
ching有無得搵你搞咁。
想問問做緊property management 有4年經驗
係香港讀緊master 仲有一年先grad
女朋友都係做property management 同讀緊master
想走489/187 有無咩建議 thanks
property manager 係on list 可走407/489/482/187
如果係Property Manager,首先第一件事去做個職業評估先,睇下自己係咪真係Property Manager同埋可以加幾多年工作經驗分。

然後盡快考到IELTS 4個7。

你同你女友都搞,如果都可以通過評估同有IELTS就可以互相加分。

Property Manager可以比NT或者SA擔保489。
所有澳洲技術移民都要先辦好職業評估喎,你問過戈個agent無解釋你聽咩叫職業評估?

去澳洲讀一年master再搵工會有幫助既。

可以加我TG will1878。
都幾麻煩。

律師既話要補幾科澳洲法先可以admit做澳洲律師,只有攞到admission先可以有職業評估去搞移民。

醫生既話差唔多,都要比澳洲醫管局(APHRA)審核你既背景是否可以即時轉過黎澳洲註冊定要讀個bridging program先比你註冊。只有full registration先可以當係職業評估去搞移民。

不過好多偏遠地區診所需要醫生,可以試下搵僱主擔保,而前提就係要有provisional registration。
請問GTE嚴唔嚴格? 總之唔係隨隨便便就可以過到。

要fulfill 晒佢所有問題? 是的。

我個case機會有幾高? 唔知道。50/50?
一般唔會有影響。
想問下網上講tas讀一年diploma可以申請489 係咪有任何職業評估之後就可以行呢條路?
可以。

另外又有d網話無職業評估讀個一年既naati就可以拎埋職業評估加申請tas 489,係咪真係可以咁做?
Technically 可以,但係操作好難。難度1 你未必攞到學生簽證過黎讀翻譯;難度2 唔係畢業就一定攞到職業評估(仲要考翻譯試)。

如果你有249299既評估結果既話,應該直接去Tas讀1年書再申請489擔保。
樓主可唔可以tg 傾其他野?

本身已經係citizen ,有d置業同埋就業問題想問
咁如果唔係想喺澳洲做律師呢?
醫生申請技術移民再帶屋企人係咪都差唔多?
有無話需要資產要求?

偏遠地區指既係邊啲

同埋 假如我地想8-10年左右巳經搞掂哂啲野
幾時要開始籌備?

多謝哂你巴打
感謝巴打
可以的。
澳洲既技術移民唔係睇你想過黎做咩,而係審核申請人既過去既背景情況是否符合移民局prescribed既職業清單同埋政府既對於短缺技術人員既要求。

醫生申請技術移民再帶屋企人係咪都差唔多?
總之主申請人可以帶上配偶同小朋友。

有無話需要資產要求?
技術移民無資產證明要求。

8-10年?咁不如你過幾年先番黎問,移民政策成日變,我又無可能advise你幾年後既情況。
得張 civil hd
想申請draftperson 或 technician
有無可能
skill assessment 難唔難過?
如果順利過到skill assessment, 係咪讀咩都得?只要夠一年
同埋tas 489 /491個機制係先到先得,定會按分同按職業再揀?
唔該晒巴打
而家又多左條路可以諗
依家都仲係讀咩都可以同埋先到先得。
只能係technican。

難唔難過要睇番你既工作證明。
你好

我女友佢係brisbane呢邊已經讀完master of computer science, 亦已讀完NAATI, 而家做緊Professional Year既實習。

我想問佢咁樣既情況,可以點樣搞移民?
應該可以走qld既master graduate州擔保通道,但係個specific occupation list仲未出,過兩個禮拜會出。

https://migration.qld.gov.au/skilled-visa-options/im-postgraduate-queensland-university/
巴打你好
我最近都開始想搞移民
睇過189
26歲 30
Degree 15
Ielts7 10
4年工作經驗 5
準備考埋個CCL 攞5分
應該岩岩好65 好似唔大機會
但本身職業係冷門啲 係依個https://www.abs.gov.au/ausstats/abs%40.nsf/Product+Lookup/58F40DC9649593A3CA257B9D0009CEC1?opendocument
岩岩65分係咪都會有機會?因為想盡快走。定有第二條路可以走得快啲?
Sorry 條link好似唔得
係 234611 Medical laboratory scientist
首先你做左評估未?

Medical Lab Scientist如果唔係澳洲學歷好似好難做。
由我巴 多謝你之前解答

我收到ITA 啦!

有個問題想問下
有個form 係要填dependent family member (even they are not migrate with you)

係咪要填parents?

但我聽講填dependent 會慢左
假設我父母之後想黎
我而家唔填佢地著 咁得唔得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞