其實大灣駒政治生涯已完(4)

1001 回覆
28 Like 19 Dislike
論述唔需要多同完整,吸引到人支持就得
寫到咁長,分分鐘都革左命喇
論述唔係冇用,論述就係畀個正當理由自己做野,但有個合理由就夠,唔駛乜野嚴謹,話自己係嚴謹個d都係呃你,陳雲夠話自己嚴謹啦,但我見早排 FB 盧斯達 share 左一篇文,寫得好簡單,但屌城邦論屌到拍拍聲
喺高登年代都有聽過神驅
嗰陣大家叫佢黎根,以為佢係個阿叔

佢份人根本天性就係好戰,每次反面都要爆人哋嘅野(黑材料)
連人哋讀錯佢個姓都要鬧半個鐘,人格謀殺仲多過講道理

果三條友咪講過咩論述唔重要,行動最緊要

呢樣野睇番歷史真係只能同意
但香港本土化運動一直高舉論述至上論去做
呢三條友講野太急進,唔應該一下去果個位的

香港人群眾未跟到呢個層次

結果比對家放大抹黑
我都認同論述到位,引到人支持就夠,畢竟論述係文字、語言,革命終究要人去行動,論述俾到人做行動既時候係正當就得,不過
當然首先唔好論述到天花龍鳳咁

遠既講三國既隆中對,果陣邊有人覺得天下三分

近既講美國獨立,當日打到火紅火綠果陣覺得贏唔到英國,靠住常識呢套論述點解要反英
大灣駒條仆街搵人滲透私GROUP CAP低潑屎係賤
但條友用幾日時間度點鋪排隊死人係值得學

三位人兄比MY台一激就立即開台
收音差到我好留心都好多段野唔知講咩, 最應該講的利益關係與衝突完全COVER唔到
訓左無睇,神驅玩完左未
可能我講得比較差
我意思唔係話要寫到好深入好具體
而係指要廣泛啲全面啲咁解

當年熱普城可以就咁一句「睇咗城邦論未?」就駁完
雖則其實城邦論本書寫嘅嘢係好空泛
有時啲歷史例證直頭係錯嘅

獨派一樣有民族論,但係當中有啲嘅講法已經過時或者唔夠
我認為應該要有一個更貼切描述香港民族、獨派理念嘅嘢
類似係一個懶人包,對各方面嘅願景或者批判都有寫下咁
當係駁咗冇論述之餘,亦成為到傳教基礎
佢大把錢冇咁易玩完
起碼要等佢個爐縮到七七八八先
啱呀啱呀,咁佢3個未來會做咩?

又話非獨即統既?

我唔講政治cv,連佢3個(政府上)宜家做緊咩都唔知

要吸引人支持,就係要有理念,有計劃,有行動。

我唔係跟得多政治野,佢3個今時今日做緊咩推動自己既政治理念

神驅間唔中都會柒一次撞一次車,起碼佢平時有point,又多左開台
其實只要咩行動都唔做
追住行動者狂屌就一定有POINT
有資源既話打死佢都一樣會死灰復燃

唯一可以做既係宣揚佢啲壞事話人知佢真面目係乜
再講,大灣駒遲下都可能真正擁抱大灣區,咁個post標題又變神燈
香港人好喜歡講你都可以XXX

追住行動者狂屌呢種炒花生係有幾千無聊人追
但對社會,對整個抗爭行動的破壞遠超何君堯
例如?
近排屌左邊個行動者?
就算抽離唔講紅底基建利益

由大灣駒爆紅都睇到係一班香港人係無聊到唔係想建立,再建立
而係純粹欣賞無止境內戰
姐係糖心風暴, 宮心計紅的原因

呢班人唔反思反省走一個大灣駒,都會有其他人頂位
反仇軍到呢一刻都係反緊佢個人

point都好薄弱牽強

其實你點說服自己post出黎 抹黑人

反仇怨婦核突死
嘩有野爆wo,紅底基建,咁到底佢公司接左咩紅底基建?
反仇講野就係無根據 全部都係個人主觀願望

咩指控都唔洗care其實 因為全部都係齋吹
我第一個post開始睇,睇兩頁見無野睇就唔睇,見開到第4個post

又有3個人開台屌神驅,以為有新野爆,屌又係上綱上線

佢地唔明神驅點解咁多人睇(相對)?
因為人地講證據,好少錯/屌錯人,雖然間唔中都會柒一次,呢個真
港共。佢係順邦鑽探公司太子爺,係公司director,接開政府生意。佢有指出盧斯達係人格謀殺,但佢本人有查冊過熱狗達,亦有恥笑過李永達做大陸生意。另外佢本身有支持文匯報同葉劉淑儀,懷疑過票比新民黨。但最爆係佢收錢課金,只有佢有權收錢,其他熱狗同盧斯達就唔未獲佢批准
大灣駒狂係FACEBOOK GROUP貼人屌自己號召童軍反攻
結果一班開假ACC扮偽中立黨,一班無撚聊9問9LOOP浪費人時間

連一個坦承話
'我係益友,我認為你邊點指控有誤'的人都係無

為左幫偶像護航連人格都出賣埋, 行為無異於五毛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞