其實大灣駒政治生涯已完(4)

1001 回覆
28 Like 19 Dislike
吹下歷史故事當聽下:當年北伐完同武昌起義,國民黨唔鍾意北洋雙槍兵堆垃圾,北洋軍又盤踞左咁耐,大家都睇大家唔順眼唔想對方掌權,結果就搵左個大家都唔鍾意既孫大炮做名義領導人,成立左一個離心離德既政府,而“團結,進步,無私”既共產黨就真係蹈光養晦,潛伏係國民黨不斷文宣同分化.....

所以。。。當大家要condom既時候,本土派就會被推舉,特別係借本土之名,實拿泛議席既時候,係大台利益之下,實有人返泛民,不過太早返去站台會被人屌,11月先選
有聽節目 中肯講
太多打上去擦鞋,無一d相反觀點打上去

變到phone in部分 ,變左擦鞋 多謝 環節
你講最基本香港人同中國人有乜分别,香港人脱黎中國既正當合理原因,就會俾人話垃圾。
可能要寫份計劃書出黎俾人睇下有冇錯别字,或者啱唔啱d前輩心水,又或者俾特區政府睇下有冇違反一國兩制咁先決定批唔批准你獨立咁囉
香港所有台都玩同一招
搭雞棚後開廣告公司

落完廣告就唔屌
原因歷史我同你都睇過無數次
話要交路線圖、計劃書亦都係弱智

但係論述並唔只呢啲眼前嘅政治問題,仲包括好多嘢
無論係憲法草議、語文嘅規範、施政方針、政府架構、立國後點樣進行外交、點樣推行公投制度更有效
更多普羅大眾關注嘅可能係點樣透過獨立後嘅體制嚟解決民生問題,例如係醫療、教育同考試制度改䕈、福利、住屋等等

呢啲嘢雖然就咁討論都得,但係當同獨立後嘅願景捆綁
就係一套完整論述嘅雛形

我明呢啲嘢實有人寫緊,例如我都記得見過一篇係講獨立後嘅經濟發展應該點做
要說服人做咁大犧牲去同港共死過,就一定要畀到人睇會有幾美好
而且仲要畀人睇到我地獨派大方向相同而又容許論述上嘅差別
我相信咁樣一定比而家各有各講更強
成日講益友益友,我唔知班益狗知唔知益友原先係點黎

孔子曰:益者三友,損者三友。友直,友諒,友多聞,益矣。友便辟,友善柔,友便佞,損矣。」

當有指出仇有過失之嫌就屌、block、叫人走,邊度正直?
仇狗自己講完唔算數,又點叫友諒?
「友多聞」,仇狗係有啲學識既,但僅限於佢專業既地方居多,可圏可點啦。

根本成班益友只係恭維刷鞋善柔之輩,「神駒就是好」咁
不顧真理只顧立場,但又冇為事實說公道話欺人騙己,就已經係便佞

真係唔知點解仲配叫益友
遲下話唔定要仇狗呢啲「專業本土」chop個印至可以獨立
願景呢個講法有詭辯,願景韓國瑜大把,但冇一樣野成功。我話你港獨之後酒池肉林都冇人信啦,甚至可講,港獨初期一定唔會萬事大吉,因為香港獨得到,即係意味中國政經崩潰,有好多野係要硬食,無論你獨立與否都係要硬食,只係愈早獨立損失愈細。

獨立既正當性d人覺得不切實際,你估我寫份港獨施政報告d人就唔會覺得不切實際?唔好講笑啦!

如果你講政策野,有人寫架,尤其係「港獨之後我地會對面乜野問題,點解決」,民族黨都寫左d,例如基本民生、食物同水,其實都有辦法解決,而且係唔難做到,第一起碼生存係冇問題,其餘要你唔能夠變得太多,你可以停中國移民,停普教中,甚至話將公民權同居留權分開,解決雙非同投票人口被中國滲透。如果外交黎講,你咪要靠海外港僑,甚至你要英國、國際社會扶一把,唔會講兩句就搞掂。甚至你港獨第一件事,就係邀請美國艦隊長駐泊港,非軍事物資費用由香港出。

我就咁up都up架,但真係唔係呢個階段要講既事囉。
擺所有個人開支落公司係香港做生意手法
但如果公司帳出, 叫益友夾就係cap水
本土獨龍鑽探
可以提高知名度就係「益友」,即係like share comment
直、諒、多聞?成唔到名,不了!
其實佢份人一直都係咁
好多年前佢係高登開台之後同人反面
又係播人哋私吓講電話嘅紀錄,cap人哋私下對話
同埋叫人哋打上佢個台度

根本佢咁多年都係同一個套路
將私人野拎上公開講
的確而家反對嘅人睇完呢啲論述都係會問你點實行,或者繼續大中華主然
然而如同你所講嘅韓國瑜一樣
就係一個好美好嘅願景出到嚟
你先至會見到台灣民調由佢領先

咁既然現時我地獨派除口噏得出嘅論述係唔足以吸引更多支持者
咁點解唔試下轉角度/方向?
我地見到和理非冇用,都識勇武抗爭啦

最後而家呢個時機某程度上係不容錯失
如果唔趁我地呢代所謂最後一代嘅香港人仲係主流嘅時候宣揚港獨嘅願景,咁幾時講?
喺高登年代都有聽過神驅
嗰陣大家叫佢黎根,以為佢係個阿叔

佢份人根本天性就係好戰,每次反面都要爆人哋嘅野(黑材料)
連人哋讀錯佢個姓都要鬧半個鐘,人格謀殺仲多過講道理
話「願景」既人就好似一個人未搵到工,就計劃自己要買車買樓,30%流動資金買美債,30%買股票,其餘收息..........

其實我唔介意有人咁講,我都會FF,但都要知自己諗黎為乜。
話「願景」既人就好似一個人未搵到工,就計劃自己要買車買樓,30%流動資金買美債,30%買股票,其餘收息..........

其實我唔介意有人咁講,我都會FF,但都要知自己諗黎為乜。
韓國瑜都起碼有一個選舉,佢先會拋d垃圾願景出黎,香港根本未到呢個階段。
問港獨點實行既人,好多都唔係問緊問題,你可以交份計劃書畀佢,但無論你計劃乜,佢都會:「你講到咁有計劃,你快d去實行啦 on9 仔,解放軍打柒你呀!」

所以你可以點做?你有兩樣野可以講:

第一,你可以簡單反駁佢,例如佢話香港冇東江水會渴死,你可以答佢海水化淡同優化集水設施,講到呢到就夠,唔駛講晒成個「施政藍圖」,講左更顯得假大空。

第二,你要畀佢知道,脫離中國唔係萬事大吉,而係及早抽身止蝕,解釋畀佢聽,香港繼續痴住中國死得更慘,香港冇政策自主權就做鬼都唔靈,你唔想排街症排十年就支持港獨。

你講完之後佢都唔會支持港獨,但隨時局勢發展,佢會「思變」架,因為局勢會話佢聽唔獨就仆街。港獨「傳教仕」要做既係乜?畀思想武器佢對抗中國人身份,話佢知「你唔駛來生不做中國人,今世都可以」,導正民主運動方向,令人清楚明白,無民主政府就只會剝削你,要民主就必先要獨立。呢兩種論述獨派一直有做,其實你睇有d淺黃絲都冇以前咁鐵板一塊,本土港獨理念係有傳到出去。

到你人夠多,國際社會就會有機會插手。
其實論述黎講個個派別都係唔嚴謹
沒有誰比誰高尚
打倒共產黨同解設民主中國甚至比香港獨立難
至於果啲自決/城邦/全民制憲都好
佢地都永遠回避一個成日拎黎挑戰港獨既問題
就係中共容唔容許
話港獨唔可行既原因根本可以套用係任何派別既主張都一梭係唔可行
呢個世界冇嚴謹論述,只有贏同輸既論述,點個獨立、革命前會寫本電話簿咁厚、論文級既「嚴謹論述」。
大家都係睇住個勢變,可以做既係改變人心,同埋去美國等等西方國家撥火,問題係,當變局真係出現,如果香港人仲係死攬一國兩制、永續城邦基本法,我就真係嘔血......
點個獨立、革命前會寫本電話簿咁厚、論文級既「嚴謹論述」。>點會有人獨立革命前寫本電話簿咁厚、論文級既「嚴謹論述」。
只要你個勢勁自然有人下注

華盛頓同孫文當時根本都係無完整論述
孫文語錄查番大量矛盾位

華盛頓勝利了所以現在美國咩20大影響力人物依然有呢條友

根本全香港大把人比郁撚老點
冇論述咪由佢係到囉,等佢慢慢發展。就算有,好似教主都唔見得清高
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞