[Mac撚] 用家/買機集中討論(28) iMac新出都唔放T2係咩玩法

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
你睇佢講野就知佢唔係有信心可以自己撬mon拆iMac嗰種用家,而個PCI SSD仲要係放最深,基本上係要全部機90%拆晒先去到

索性買隻USB-C外置SSD去裝macOS啦,考慮晒所有野呢個方法最簡單同埋一定有效果
我都上網睇過下,對自己冇咩信心
遲下買隻外置SSD睇下有冇改善
好似話6月既WWDC會出 31.6" mon
想問27底配可唔可以升上128gb ram 定要中配?
同埋值唔值比千5升上中配為個cpu同display card upgrade? 速度大唔大分別? 日常文書睇片用
用左8年macbook pro 13" early 2011 粒電漲到觸控版都按唔到,剩係sense到

有冇人知邊度有得換電平?定推介而家買部新既MacBook pro算
但睇頭版而家部部機都係伏咁
淘粒電都係幾舊水, 好過買新機
年頭先幫部mbpr 2013 late 換完
換散熱膏有咩推介
用左30蚊換完
仲熱過唔換
即係咩牌
支coolmaster 38 垃L 圾
巴打有冇link share
所有2017-2019 iMac 27"都可以插到128GB RAM
不過「日常文書睇片用」其實底配+8GB RAM夠有突
升CPU尤其係升去i9係特定(專業)task先會見到效能分別
機會唔細,隻mon相關既資料流出都幾多吓,同埋好多都指向同一個spec
Mac Pro就應該都可以WWDC公布不過未可以出,呢一兩個月有超撚多rumors亂到抽筋,好多都似層層但係又好矛盾,所以我都無post響度
mbp 2017 ntb換電係換哂成個Top case定淨係換電?
想問下而家mojave出到10.14.5
但係部機都係話10.14.4係最新
有無人都係咁

https://forums.macrumors.com/threads/apple-stores-quietly-carrying-new-lg-23-7-inch-ultrafine-display.2181995/
老美Apple store突然開始賣一款LG Ultrafine 4K mon,不過唔係以前21.5"而係23.7"(24")
model係24MD4KL,$699 USD,同舊Ultrafine一樣LG無自己賣只俾Apple搞
今次就同5K差唔多因為有TB3唔只係USB-C,仲要有兩個port (一出一入)
仲未知USB-PD有幾多W叉MacBook,支唔支援純type-C既機(12" rMB / iPad Pro),同埋色域係咪DCI-P3

呢款mon見街意味住隻30幾吋6k3k Apple display應該係真
可以去Apple.com個support page度download個combined update
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞