[Mac撚] 用家/買機集中討論(28) iMac新出都唔放T2係咩玩法

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
姐係一路差一路用反而會對粒電好啲
我以為會搞到部機熱啲粒電快啲收皮
問個弱智問題
係邊度可以睇到MacBook pre installed 既 Mac OS 係咩version ?
想問下可唔可以拎mba 2018去士多trade in部全新mbp 2018 15” 我check過brightstar只可以幫我回收,咁係咪新款唔受
咩個位擺明易入水就要有防水設計,完全係主觀願望黎
一件唔suppose防水既野你倒水入去如果整壞左係同脆唔脆弱無關
anyway,只係提吓你心理準備同有咩風險,可能你好運無事都唔出奇,不過就算你咁只係好彩,唔係因為人地somehow water proofed your mistake
一個月15 cycles其實算多
你要平均兩日用唔晒100%電 (姐係每日50%)
anyway 用左咁耐先check呢d野無意義,個重點係:
1) support record指出9月(2018?)已經register左
2) AppleCare完全無record
你呢個case最好拎部野walkin去AppleStore搵精靈問,起碼拎個官式方法或者叫佢幫你用佢個system check究竟部野個status係點
有時三方舖未必係出古惑,2018/9可以只係佢入貨日子,而Apple就keep呢個record,到你開始用部機嗰時somehow又無順利online register到,所以無更新個記錄
你記清楚自己第一次開機setup嗰時有無login Apple ID,通常有email記錄等等
如果結局查出真係有古惑,你要決定有無需要因為半年保養and/or買左次貨而去跟進帶來既煩惱
未夠一年款好似真係唔受,同埋你賣出去一定好價過trade in好多
經Apple買的話佢product details係有list
三方舖的話要問佢,或者靠估,everymac有list不過好多時唔update
如果有實貨的話,好似盒邊細字有寫

其實不如你講吓你想點,衣家macOS都免費裝,同埋可以食回頭草裝舊ver (當然每部mac都有最舊可裝ver)
試過放,就算全新放出去都係$7000左右,Air真係...
laptop落地無跌足50%仲想點 你嗰部應該唔係升晒SSD同RAM啦呀嗎
一係唔好換囉,起碼等到六月WWDC睇吓MBP條line會搞成點
到時13"同15"無VEGA版都差唔多出足一年(舊年七月出)
底配
每部 Mac 均隨附一年有限保障以及長達 90 日免費技術支援。

會唔會睇錯咗係後者個日期?
你計下3月15日+90日係幾多號
macbook pro 2018 連緊5G wifi
插哂4個type c (叉電 / 2個mon / 1個usb hub)
而家用mx master 2s 會一時時疾 有咩方法check到係咩問題
我逐過抆嚟試 發覺駁多個mon就會疾
定係有咩通病 暗病之類

之前駁2個mon 都冇事
用hyperdrive 插hdmi + type c 插mon
諗緊買買imac好定macbook pro 我已經有macbook pro 2015 但係入面唔知係咪風扇開始有聲 仲用到想買過部新
如果想買新呢? imac好似幾抵買
教育價applecare+係咪要跟機買?
我部2018 mbp 15" (60日內),成日都彈咗去正價果版
40GB cl19 ram 定係 32GB cl16 ram 好
部iMac 就到
諗住買兩條16GB ram
但唔識買邊種ram好
仲用5400?收智商稅
18-20年Mac銷量肯定繼續下跌

https://youtu.be/7wICIuHK4-E
普通執相剪片的話,其實有冇需要部iMac上VEGA?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞