[Mac撚] 用家/買機集中討論(28) iMac新出都唔放T2係咩玩法

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
2個價都係計左 Apple Care
唔知點解翻新機 Apple Care 貴 2 舊
仲用緊MBP13' 2012 留名
有部08年mbp係到開到機但上唔網
有無方法過番哂入面d相去新機
USB
我係imac到裝左windows
咁係咪應該用windows backup返D drive既野先會好d?C drive既野我就唔要咖啦
如果想mac os同windows共用到係咪應該format做exFAT?
唔該曬巴打解答我問題
心思思想買 mac mini
等下出新mac pro (5萬)
心思思想買Mac mini
I7 512 ssd
有冇巴打買咗?
太貴
八卦問下 咩用途?
- 隻NAS有自己OS,你放隻碟入去會即刻format
- NAS有自己file system有自己format,不過你用嗰時係行network (多數SMB),所以無論係Mac定Windows用都唔需要夾可以同時一齊用
- 你衣家過data呢一步既然本身個D drive係Windows咁就當然用番Windows去backup,copy去exFAT定NTFS無所謂,因為你之後都係經network擺去NAS
- 之後應該唔需要同一個直插外置drive俾Mac+Win共用? 因為你都打算用NAS;如果你要咁做,係,用exFAT
Target disk mode
佢部野得USB2,target disk mode好似淨係可以經FireWire用(未有TB1)
唔知佢嗰款有無ExpressCard slot
其實USB2係好慢不過應該work的
原來插隻hdd落去會即刻format哂成隻hdd?
差d中曬招!我仲諗住拆左部desktop果幾隻hdd放落去nas到可以即插即用
好彩問一問,唔該曬巴打
咁我desktop另外有幾隻hdd可以點backup?
thunderbolt 2 其實即係mini displayport?
係咪可以駁去正常size嘅display port度?
好奇想知你哋係用safari 定係chrome多?
safari
iMac 1TB fusion drive 得32GB SSD 其實係咪雞肋
定係唔好慳up 上2TB 咁就有128GB SSD
不如課金256SSD
再外拖個USB SSD 仲快仲平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞