[Mac撚] 用家/買機集中討論(28) iMac新出都唔放T2係咩玩法

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
有 只係冇得換ram 同埋ssd唔係standard sata/m.2
唔可能,兩件野本質係唔同,3.5mm係一個完全analog既connector
而type-C只係USB其中一個version,pin layout無analog全部digital
我敢賭USB完全被淘汰之後(可能要廿年以上),3.5mm同其他size既jack都仲會存在/通用
6月你可能會有答案
想問2017同2018 13寸macbook pro有touch bar版分別大唔大
如果差三千蚊係咪買2017年加埋apple care會抵玩d
第一頁咁大個表
我有睇啊
就係諗緊值唔值比多三千出黎要新一代
同埋想問2017版本真係食電好多?
唔建議買2017
性能差太遠 而且有flexgate
唔係剪4K片既
平時文書、睇youtube 用根本冇分別
有咩keyboard 係full size for mac 又好用
諗緊logi craft 定magic keyboard好
兩隻我都有 我個人覺得magic keyboard 手感好啲
但係craft個knob幾好用
如果我想magic keyboard 可以由imac 轉走macbook 有冇craft 咁方便?
https://www.reddit.com/r/apple/comments/bduvy7/apple_updated_macbook_air_2018_tech_specs_to/
https://www.macrumors.com/2019/04/16/2018-macbook-air-400-nits-brighness-tech-specs/
蘋狗唔知用咩方法響macOS 10.14.4做手腳,令到MBA2018個mon可以由本身300 nits光度極限升去400 nits
陰謀論: 新出嗰時為左令reviews一致報告電量續航力好好所以限nits,到多左人投訴個mon太暗先解除光度限制收人聲
可以用Synergy呢類app (其實Logi隻「Logitech FLOW」都係用差唔多方法)
https://symless.com/synergy

唔想裝app的話仲有個簡單方法,每次想轉Mac就拎隻KB/trackpad去新Mac插Lightning to USB,佢會即時pair咩都唔會問,pair完就可以抆之後無線用
其實好多人將部2012-2015 retina暡128-256GB自己用轉插轉去M.2既NVMe,1-2TB既970真係唔貴尤其係同Apple個價比
「有機會突然熄機」姐係你已經試過令佢熄機?
以我所知100度C係Intel既TJunction,部野係唔suppose可以去到過左100;你係用緊邊隻sensor app去mon? 睇清楚110度係唔係其他sensor (CPU proximity)
mini 2018個問題係iGPU要share resource同heat envelope,就算插兩隻mon(包括一隻4k)一般用途應該可以應付的,不過你行VM而如果又有compiling的話可以叫做推左去部野既熱效極限 (其實mini本質上只係一部插住火牛既內顯laptop)
插eGPU好明顯可以改善呢個問題,不過我唔會咁做,部野原則上唔fit你個use case,而且加eGPU之後成本唔少
你不如等吓Mac Pro公布會出成點,幾貴,同幾時出再決定
暫時仲用部mini最有效係確保送入去既風本身夠涼
LG自己都將Ultrafine個brand name轉左去新出嗰隻32UL950 mon度
https://www.lg.com/hk/monitor/lg-32UL950
再加上Apple講明會出自家mon,咁樣嗰兩部舊5K 4K Ultrafine應該要自然死亡
其實試過2次
行緊3隻vm / xcode / android studio
android compile個下 就chur到熄左機

至於用咩software去試就唔記得了 app store搵 因為試用期過所以刪左
佢有show哂6粒core各自幾多度

不過依家要開工 mac pro又未出新 所以都係用住先
如果逐個core都報告溫度就係Intel個sensor黎,咁樣去到110C都幾危險

你係咪一定要行雙mon仲要其中一隻係4k? 呢度如果換兩隻低res mon我估可以直接減低iGPU負荷

就咁睇你個case,似乎eGPU係一個解決方法,如果你可以平平地執個盒,其實就算塊卡垃垃地圾都一定夠推4K + 2K,咁樣成本都唔算貴
不過有個潛在情況係就算無左graphics負荷,淨係行threads已經隊到CPU temp上頂

你呢個case太特殊,要靠自己試唔同setup + workflow先可以搵到sweetspot
其實呢種use case係一個好大理由點解要用一個好高熱效上限既tower case

等埋出埋個4千蚊,可以有錢upgrade去i7
頭先喺macrumors見到有網減$600美金清MacBook, 不過得舊年停咗產嘅玫瑰金同舊版土豪金
如果有舊年出嘅新金色都好D
但好似除咗隻色之外
新金同舊金/粉係完全一樣?
新金真係得隻色唔同,本質都係2017 MacBook
你嗰部係i5 定i7
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞