[Mac撚] 用家/買機集中討論(28) iMac新出都唔放T2係咩玩法

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
咁如果個mon 得Displayport,冇mini displayport
用thunderbolt 2 出唔出到畫面?
定係我搞錯咗啲咩?
你無搞錯,係佢無點答你個問題
1) 你個TB2 port可以當mini DisplayPort咁用
2) 要插去只有大DisplayPort既mon你需要:
a) mDP to DP線,或者
b) mDP公轉DP乸轉插,插一條普通大DP線
2-3TB有128GB我都會叫雞鳩肋
1TB得32GB直程係可以當SSD嗰part唔存在
既然都BTO改野,改256-512GB SSD啦
收到 唔該兩位
明白晒
咁a) 同 b) 應該都冇分別 正常都係用a)方便啲?

a係徹底解決方法
b係flex既組合,好處係你可以用已經有既大DP線同埋第二時可以拆開第二度用,唔好處係多左一個位置可以甩/鬆

其實a條線好有用,因為佢可以雙向,第時你有隻得mDP既mon而要由大DP既GPU卡度出都可以用
明白唔該晒
咁應該唔同tb3 咁 供唔到電畀macbook 啦?
始終要插magsafe 用多個插座
間房十鳩幾個插蘇 遲早爆炸
我本身係D drive既file要點先抄到去nas?
又要砌返著部desktop抄去外置hdd再抄去nas咁?
明白曬啦巴打!多謝你
如果我冇乜要求純粹想當外置hdd用, ds418j係咪夠做?
Apple報左價話壞底版要6000去整
7月大唔大機會更新Macbook pro
諗緊買air好定點
Imac 4K 睇唔睇到netfilx 4K
係macOS睇唔到Netflix 4K,姐係所有Macs,除非你boot去Windows 10
你部機得TB2,永遠都唔可以經呢個port叉電
事實上所有仲有MagSafe既Macs都一定只可以用MagSafe叉

如果你拖蘇係安全,插蘇數目唔會係問題,除非佢地多到總Wattage大過一個家用13A蘇既負荷(應該千幾W)
衣家一般電子野都用好少電,照明用LED都係,係有摩打如冷氣或者會發熱如多士爐先勁
https://forums.macrumors.com/threads/apple-now-prioritizing-macbook-keyboard-repairs-with-quoted-next-day-turnaround-time.2178929/
Apple Now Prioritizing MacBook Keyboard Repairs With Quoted Next-Day Turnaround Time
美國嗰面Apple Retail Stores開始做到隔日整KB可以拎,因為in store有technician做程序唔需要寄出去center做
香港應該唔會跟
坦巴真係乜都識
咁坦巴知唔知邊隻拖板牌子安全?
有啲拖板上面有埋usb 插口可以拎嚟叉電,嗰啲可唔可信?上網話易叉壞電話之類有啲又話無問題,定係其實都係睇拖板質素?
請問如果用緊外置Harddisk做Photos既library,再用另一隻Harddisk做Time machine,time machine會唔會backup埋photos既library?
TM有得Set Exceptions
其實我係驚佢唔得,不過我都get到答案即係得,thanks
請問有無人知道官網啲翻新macbook有無得分期付款?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞