[Mac撚] 用家/買機集中討論(28) iMac新出都唔放T2係咩玩法

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
但我冇事喎隨時着得喎
想知如果我有隻windows機用黎boot機嘅ssd 如果我加個殼整到佢變成外置disk 可唔可以直接用呢隻disk boot起部imac
用緊2012 mac mini,有d 想轉imac 27,諗緊最低配係咪已經夠用

平時執下相only
佢跟機個d ssd 太貴喇,而家舊機有700GB 野,唔想加3000幾換ssd
非專業用家揀咩desktop款CPU都唔會見到任何分別
除非係laptop仲要係去到12" rMB咁撚廢嗰個class
2012可以行雙drive,佢有兩個SATA bay/port
我有兩部自己改裝左做 (加)256GB SSD + (原裝)1TB HDD
有兩個drive之後可以揀兩隻分開用,或者合體行Fusion Drive / RAID
我知2012 mac mini 可以丫,只係而家有d 想換2017 imac

佢唔係講緊imac 2017 加ssd 咩
點解我捲上下無反應既...anyway 我再試下先,thx 巴打
你係咪用跟機magic mouse?
係呀
有無人華強北換過mac book Pro mon
1600蚊 唔知係咪全新同原廠
唔該哂,最後一問ram 係咪自己額外買好過跟佢升我見你地都會討論點加ram

因為27” iMac可以開門自己加sodimm
自己落腦場買平好多
買最basic version, 唔夠快再加隻tb3 external ssd.
最底配跟機1TB Fusion好廢,改去256GB SSD只係780,我覺得呢個moment應該改內置
除非你有其他原因一定要買標配,例如三方買,大量入,ownership
我記得Magic Mouse好似有好多地方同Adobe撞,不過好耐無用所以唔記得
得閒搵番隻野同你check吓
唔該哂
你買隻 external 500 GB TB3 NVME SSD 都係二千左右,不如買BASIC 加EXTERNAL。
但我舊機已經有700GB野,如果改256GB SSD,d 舊野應該點restore?

Fusion 有咁廢咩? 我部2012 mac mini都係用緊Fusion
呀,原來你話size小過原本,你要DELETE 啲野先小過你新個隻先,唔係就會唔夠位RESTORE。
部iMac得兩個TB3 port而佢地係share同一個TB bus,加上外插條條fing等問題,所以用黎做boot drive始終唔係最理想
如果部野係買落幾年衣家先想改外置就ok,不過既然衣家係新買有得揀完全內置快SSD咁當然係優先考慮,呢個係我個觀點

由大drive轉去細drive有好多野要考慮,尤其係慣左用HDD/Fusion既人可能home folder有成堆大file,最常見係Photo library 同iTunes library,iOS backup等等
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞