[Mac撚] 用家/買機集中討論(28) iMac新出都唔放T2係咩玩法

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
我講得唔好 係連外型都改埋果種轉款
如果想裝埋window 256gb係咪太少位?
升上512會好好多?
士多同大型電器店有無得買iMac 2019
無信用卡,如果唔係上官網訂
點解
Maybe upgrade to i9 16gb ram 512gb ssd
23K

普遍用PS Final Cut X Pro FL Studio YouTube Facebook LIHKG Steam

會唔會配高咗少少
岩岩係風宅問左有得訂,有信用卡風期
信用卡分期
Steam = 打機 差唔多啦
唔多 如果唔係我攞去砌2080喇
有冇人safari 呢一兩個月lag到癲左 可以點搞 用chrome部機又食電到痴線
Fan control 應該set 幾多?
駁個4K mon 開始熱
mpb 2018 15"
iMac 用咩牌子嘅 外置HDD 好?唔係好想成日用SSD黎BT
專BT就用NAS啦,連部Mac都可以唔用
無得問人,唔同用途會有唔同情景,連你間房個室溫都有影響,只可以自己試
同埋事實上好多人照用Apple出廠fan curve用足十年八載部機可以都未有事
咁又唔係專BT
係有時BT下劇姐
其實睇你手上要做既野chur唔chur
就咁PS/FCP/fruity loops都可以用黎做唔係大食既project
今水iMac就算用i5已經6C6T,唔係響render/export時其實你未必用到第7-第16線
另外RAM最好跟機要8GB唔加,同一舊錢拎去自己買兩條16+16=total 40GB
iMac差唔多由2006年開始用Intel之後就無轉過款,當時由第一部CoreDuo白色acrylic轉去第二部用鋁殼加黑框
之後只係2012減過厚薄(閹DVD drive),同mon升去retina
我諗改得最多係個mon既size,不斷升大
三幾日先一次半次幾GB的話,我會覺得唔需要特登搵HDD搞
佢應該講緊條邊,同舊設計MBP比,2016-2018全部邊都有差唔多直角咁利既角位
我嗰部2018係用左幾日已經有一個位俾野銼凹左,凹位鏟起少少金屬,摸上去係界手的
其實呢一part係好差既設計,除左外觀我係完全諗唔同理由點解唔keep番舊款個corner radius
只係因為2016-2018有太多其他問題所以呢樣野無人講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞