[Mac撚] 用家/買機集中討論(28) iMac新出都唔放T2係咩玩法

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
用緊MBP late 2013
啱啱睇Apple check 價話trade到千九蚊
搞到心思思想換27"iMac
有冇巴打trade 過俾Apple
個價同網上check 嘅價會唔會差好遠
$3000 up
Apple 隻Ultrafine 4k 有冇巴打知邊道有得賣
士多無哂貨
最近部mac mini 2012 唔知咩事,成日閂唔到機,hang 左或者出彩虹圈

有時開 software 有機會hang 左

已經清過NVRAM同SMC,但都無作用

其實會有機會係咩事?
我用緊late 2012嘅mac mini
打爆16g ram 而家用嚟駁電視 平時用嚟上網睇波同睇日本台
應該可以用多幾年lol
而家用緊原裝隻fusion drive

唔知係咪隻hd 問題呢

想清一次機睇下會唔會好d,先再決定買換imac 定換ssd 試下
mac mini 要拆到最底先換到ssd

諗緊自己拆定俾人搞
有無人知呢條ram 啱唔啱iMac 2019用

咁高
因工作突然要買部macbook急用,買13定15吋好?13吋tb好似好搵笨咁
一定係13 15吋太重寧願帶部舊Air都唔想帶15吋
唔怕煩一定係自己放 高價好多
15 吋係咪同 2015 macbook pro 13吋一樣重
重到唔想拎出街
13同15差4500左右,多一級cpu,redeon gpu,16gb ram,真係覺得13好唔抵
肯定你冇睇comment
我就係咁樣諗
只要唔係輕便行先的話係絕對揀15",核數dGPU大mon可上32GB等等
不過如果輕便係緊要的話,13"MBP係比起MBA或者rMB勁好多,同時間只係大同重好少
之前就係貪方便買左macbook12,真心覺得慢
而家打算買13或15其實都係出差開會或見客先會出街,平時係屋企應該唔用
2012得一個難位,就係裝晒兩隻drive之後因為入面滿晒,所以塞番火牛同埋底板入殼嗰時要少少暴力,不過同時要對得好準因為WiFi天線騎上嗰塊EMF shield粒螺絲係直落去SATA bracket個洞
岩岩買左samsung evo 860 1tb,準備換,希望唔好整爛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞