[Mac撚] 用家/買機集中討論(28) iMac新出都唔放T2係咩玩法

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
有冇巴打放新imac跟機個兩條4g ram?
老老實實geekbench數字其實好死
Chur得30秒邊真係試到sustain workload
我覺得睇埋cinebench同blender是真係睇到部機嘅性能去到邊 (特別最緊要睇會唔會thermal throttling)
.
.
.
.
.
.
.
.
不過geekbench 快過8core iMac Pro已經夠J

風扇唔算好嘈
我部MBP平時係屋企用會經隻USB-C HUB轉HDMI去EXTERNAL MON用

UPDATE完部MBP去10.14.4就開始有問題

睇NETFLIX果時睇唔到,會彈"似乎出現顯示問題。請確認您的螢幕與 HDCP 相容,並且不是透過 Airplay 鏡像輸出。"

咁我試過唔插EXTERNAL MON就會播到,但未UP前冇E個問題

有冇巴打知點搞?
其實個relative performance一早預晒可以去到邊,粒9900k都出左一排
反而要測清楚throttling就要專門推部野去試,用prime95 / YES之類,同時用Intel Power Gadget同iStat Menus堆sensor,仲有最好拎支咪去check個風扇唔同rpm有幾嘈
加埋VEGA 48個config,應該要等一兩星期先會清楚
(so far我睇到係有throttle而可以stable 3.6GHz,同埋風扇無2017咁嘈)
要換MacBook Pro,望住堆新聞真係完全無曬癮
MacBook Pro而家太薄啦,厚番3-4MM甚至5MM俾番好少少既散熱同port位唔係仲好咩?
究竟邊條On9仔提議整到maccbook Pro 同MacBook air 差唔多厚
我要薄就買MacBook Air 啦
新imac冇T2?
我唔知佢點解會咁正面去解讀個benchmark
同一粒chip如果拎去water cool PC度用盡140W TDP的話 (iMac係限95W mode),全核可以HT+turbo去4-5GHz
呢部iMac之所以可以keep住唔開盡風扇,係因為個供電根本俾唔足需求量,所以HT Turbo濟響3.7GHz,發熱可能相對地都無咁多,所以風扇未需要開盡
仲有,粒VEGA/RX係用同一條heat pipe同一個風扇散熱的,姐係如果佢行另一個benchmark做另一個task係需要同時用CPU+GPU,咁個熱散就需要share

換言之,Apple係特登限制左粒i9-9900k既潛能,先做到唔會太熱/風扇勁嘈
當然響Mac用家角度睇,響Mac Pro出之前,又唔想升去iMac Pro,咁呢款i9 iMac的確係去到一個效能位
https://www.youtube.com/watch?v=3AfpFkrS7Lw
蘋狗其實琴日靜靜雞公布塊AirPower M巾正式收皮唔出,衣家全個internet都笑足一個weekend
本身唔係好關Mac機事,不過MKBHD拍片講壇野嗰時提出如果Mac Pro都一樣胎死腹中就含撚
有無人update 左Mac os mojave, 好唔好用?建議update 嗎?
你無講錯,明明未到100C都將HT頂頻限去base clock高少少響效益角度睇係好難接受
拿,i9-9900k係suppose需要俾140w TDP的,而iMac Pro個envelop / 火牛就咁啱135-145w,姐係如果個前題係一定要用粒9900k,其實根本好有理由出一款用雙風扇俾普通iMac,又或者俾一個平價少少既底配iMac Pro config
不過蘋狗選擇左兩樣都唔做
無裝T2 chip同有RAM門呢d都係額外既所謂優點,但係其實以spec睇的話呢個舊iMac機殻係有幾個落後位:(前面提左)得單風扇;得兩個TB3 port,仲要兩個share同一個TB3,姐係好有PCI lanes無開放出黎;ethernet得1000BaseT(mini都有10G option);SSD無用快d既T series controller;bluetooth得4.2等等
anyway,呢水iMac響Mac機之間或許係好好選擇,不過一同出面比就爭競爭力,BTO去i9+VEGA+SSD已經兩皮半
我想問少少野
我用chrome開telnet既url,例如telnet://1.1.1.1:80
咁佢會問我係咪用terminal開,咁我allow左之後出呢幅圖

我知mojave係無左telnet呢樣野
google完用homebrew裝返個telnet都唔work
有無巴打有計?
急用就SSH
一定要裝番telnet就homebrew,port,或者搵10.12或舊d既macOS install,擺左響/usr/bin/telnet
因為我有好多部機既,逐隻ssh唔係辦法
我已經用homebrew裝返telnet
就咁開terminal telnet去d機度係work既
但係thru browser既telnet url 就會出現問題
裝返securecrt做default app就解決左喇,唔該巴打們
其實個分別好似係有無擺去/usr/bin
有的話telnet:// protocol先會指去
mojave要將telnet擺係/usr/local/bin既
homrebrew裝完telnet佢會係一條link放左係以上既directory
條link係指去另一個directory (/Cellar/XXXXX/XXXX)
我唔知咁樣關唔關事
試過抄個telnet 去返/usr/local/bin 都唔得
最後都係用返third party app算
因為我係network狗,好多時要用telnet
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞