[Mac撚] 用家/買機集中討論(28) iMac新出都唔放T2係咩玩法

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
i7 8gb 512ssd
自己換左32gb
我用macbook pro 15” 17 late
4k + 2k + 部機自己個mon 行同一樣野
頂盡都係慢同熱 但未試過自己熄
i7 過熱
你部15”MBP有dGPU,佢部mini得Intel iGPU,推mon用力爭好遠的
我都覺得有d怪,以前用2012 mini都見過大概108度不過未試過強制熄機
通常要好突然發熱令到散熱跟唔切仲要堆software寫得唔係好啱先會咁
另一個可能係拆開部野裝RAM嗰時撞到某sensor鬆鬆地之類
想知個2015 macbook pro moon 右邊有條線
如果攞去整要幾錢?有apple care
個applecare 完左未?
未完就唔駛錢 拎去天才吧攪就得
訂左部imac 2019 27吋,有無1tb nvme ssd 介紹?
同埋想加埋ram, 但係想問下佢原裝有兩條4gb, 假設我自己買兩條16gb 係唔係要拆左原先個兩條?定係加埋40gb 都可以?係唔係應該都要買返ddr4 2666?

謝謝
想問下帶有冇NAS推薦?
Sorry, 講漏左係external ssd
有無人會用PD hub charge MacBook, 有無推薦
有冇巴打部機冇啦啦甩coating?
係咪正常
太空灰啊 先用咗幾個月
有無巴打有裝windows 10 係ecternal harddisk?
我跟呢條片做,去到最後唔得
https://youtu.be/kR28kVtZYJY

Windows to go咋嘛,用win to usb整完直接開機撳option揀隻hdd boot就得架啦
mac系統問題
直接重機option入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞