[Mac撚] 用家/買機集中討論(28) iMac新出都唔放T2係咩玩法

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
想問下我用緊MacBook air 用用下突然熄左之後就再開唔番,係咪hardware壞左。因為禁極都冇反應
等陣拎去俾天才睇下,整唔知整幾耐
幫部Mac mini 2012換ssd 快左好撚多
壞消息係玩到條排線甩焊
好消息係條排線係ir receiver

再換真係不了 個wifi難裝到
點會冇
Transmission 原裝Bittorrent 都有
日常召喚坦巴

https://support.apple.com/zh-hk/HT207266
apple個tb3至tb2 轉接器說明書 寫到雜亂無章
完全睇唔明

我想用幫mac pro 2013接駁外置硬碟 (samsung t5 support 3.1 gen2 )
目前用緊tb3 to usb 3.1 type-A 線 , 理論速度10Gbps
但mac pro個usb口喺 usb3.0 所以慘遭downgrade到5Gbps

於是想用mac pro個TB2口(20Gbps) 接駁 usb 3.1 (10Gbps)
但完全搞唔清楚要點樣駁/轉接 先可以上返10Gbps 速度

以下喺samsung t5 包裝盒個 spec
目前用緊既線
usb-c 3.1 Gen2 至 usb-A 3.1 gen2
係mac pro 個3.0插口只可以行到5Gbps

time machine backup 一次load到天荒地老
點先可以上返10Gbps
tldr:你買錯野

上次講Ultrafine 4K我都提過Mac Pro 6,1係唔可以由TB2轉去USB type-C (而仲拎足3.1 gen 2速),因為呢一個轉插係唔存在
我唔知係市場原因(TB2都舊,無廠有誘因去研發),定係因為技術理由,總之係唔撚得

想響任何TB2或以下既Mac度拎盡速得幾個方法:
1) Thunderbolt PCIe enclosure / 原隻SSD
2) TB to PCIe盒,PCIe SSD
3) 拆開機殼,直接用boot drive個interface去外插隻SSD (MP6,1個case係可以proprietary轉M.2 NVMe)

諷刺既係舊Mac Pro 1,1-5,1 (2006 - 2012)係可以輕易直插PCIe卡或者PCIe SSD,搞少少drive就用得
梗係唔係
咩都知的話用Transmission,唔好理其他野
(BitTorrent其實用原生python script響Terminal度行已經得,我好記得差唔多20年前一開始BT未有GUI client嗰時我係咁樣響OS X 10.4度做,G3 iBook年代)
嗰塊EMI shield真係好仆街,要對準個螺絲窿由天線去SATA bracket去底板直落機殼
我有幾部2012做過幾次加drive,次次對準可以上螺絲個moment都好有成功感,覺得好似響國際太空站泊好個太空倉咁樣
舊MBA的話多數燒底板,尤其係2011
2015黎
我想問原本我個hdd個c drive有裝windows但個D drive係用黎儲資料,我想問可唔可以照插落去NAS到之後再清哂c drive既野?
唔使諗技術問題黎, tb同 usb-c 行唔同嘅protocol, 唔compatible
所以個adaptor 講明係tb 2 & 3 互換, 唔係tb & usb-c adaptor .... 個adaptor 亦唔適用於usb-c 頭
美麗嘅誤會在於tb3 同usb-c 一樣樣

其實解決方法好簡單, 加個有usb 3.1 gen2 嘅 tb docking 就可以, 不過個docking 千幾到2千幾不等, 值唔值得就見人見志
以前tb1 + usb 2.0 d mac , 都要靠呢d docking 玩usb 3.0
我唔係咁肯定如果用一個有3.1gen2既dock如Caldigit TS3+係得唔得,因為佢要先經Apple隻TB2>TB3賓周仔之後先同隻dock個controller做negotiation,雖然TB2理論bandwidth上限係Duplex 10+10Gbps,不過未知數係隻dock內部circuitry係咪咁樣俾晒你用

我估會發生既情況係都幾大可能會濟響5Gbps,個dock既TI controller自己clock去3.0
而且買一隻有3.1gen2既dock閒閒地兩三千,夠佢買過個TB2/3盒
但係如果買埋 Apple Care
學生價同翻新差 1100 蚊
買全新會唔會好啲

翻新HK$11,268
全新HK$12,368
新都要買apple care
咪又一樣差價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞