[Mac撚] 用家/買機集中討論(28) iMac新出都唔放T2係咩玩法

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
咁睇黎應該咁做
D 翻新好快比人搶左
一收到email 已經入去
好奇一問mac pro同LG個4k mon系咪八字不合
一個行 thunderblot 2 一個行usb-c

我見到dell只2715K反而可以同mac pro兼容
兩條mDP to DP搞掂
其實出去買二手+care 會簡單好多
好怕中伏
有諗過喺 amazon 買再搵集運
不過驚集運俾 amazon ban,同埋唔知集運會唔會亂掉亂質部嘢
謝謝
我用 iMac late 2013 個fusion drive HDD 應該就死,好慢,用external SSD(samsung T5) boot MacOS 就乜事都無,不過我都打算DIY 換個Samsung SSD EVO 1TB 入去捱多幾年

睇左好多Youtube教學,發現有d 會叫人插 Digital Thermal Sensor, 有d 提都無提,其實係咪唔需要裝,本身風扇都識調整?
想請教下,用緊macbook air 2015 ,岩岩洗完機,儲存空間系統個part佔左成200幾GB,有冇方法清到佢?已經試過清除個HD,但又會冇啦啦,出反個200幾GB出黎
事實就係咁 睇穩定性對你有幾重要
你部機作為一件工具岩用 如果冇大既好處(新function,support某啲野之類)
確係唔需要心急更新

用iOS11做例子,先唔講件事本身點解會發生
有幾多人只係手痕 就up左
結果焗住要換走一部岩用、襟用又唔打算換走既機?
買Plus 系列會好啲
用Intel CPU
主機10.9, 副機10.12

iOS中得太多伏,加上愈新既macOS又愈黎愈似iOS咁
Macbook經wifi (AC)食大file入synology得返20MB/s
好撚灰
你個Router 放好遠?
我成GB嘅片10秒過完
得罪講句,唔係intel U 都係伏
除非你純Access File
唔遠
可能setting問題
因為我見部mac個network speed未chur到盡
我個Router 放枱底速度都會浮動1000-1300
我係433-866
router係450+1300
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞